De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Reacties in het buitenland op de Poolse Onafhankelijkheidsdag mars ‘overdreven’

Incidenten die tijdens een recente Onafhankelijkheidsdag mars in Polen werden gemeld waren “verwerpelijk”, maar sommige rapporten en reacties in het buitenland waren “extreem overdreven en ongerechtvaardigd”, zei de Poolse minister van Buitenlandse Zaken op woensdag.

Onafhankelijkheidsmars

Deze berichten en reacties van sommige buitenlandse media en politici zijn mogelijk het gevolg van ‘manipulatie’ en ‘valse informatie’, zei Witold Waszczykowski, verwijzend naar een golf van kritiek in het buitenland na de mars van zaterdag.

Dinsdag viel een hooggeplaatste Poolse senator een tweet aan van een voormalig adviseur van Hillary Clinton die het evenement op de Onafhankelijkheidsdag in Warschau veroordeelde als een “nazi-mars”.

Jesse Lehrich, woordvoerder van de voormalige buitenlandse politiek voor Hillary Clinton, schreef op Twitter dat “60.000 nazi’s in Warschau marcheerden” op 11 november, de Onafhankelijkheidsdag van Polen.

“Dit is een schaamteloze leugen”, zei Stanisław Karczewski, de voorzitter van het Hogerhuis van het Poolse parlement, op dinsdagochtend.

“Ik denk dat de reacties van sommige media en politici over de hele wereld overdreven waren – gebaseerd op nepnieuws in plaats van feiten,” zei Waszczykowski op woensdag.

Sommige mediakanalen kunnen ‘gemanipuleerd zijn door valse informatie’, voegde hij eraan toe.

Waszczykowski zei ook dat er tijdens de mars “incidenten, slogans en spandoeken” waren geweest die “niet hadden moeten plaatsvinden”.

Hoewel deze incidenten verwerpelijk waren, is het bekend dat grote publieke evenementen mensen aantrekken die in de verleiding kunnen komen om dergelijke bijeenkomsten te gebruiken voor hun eigen doeleinden, anders dan die bedoeld zijn door de organisatoren, suggereerde hij.

‘Waardevolle gebeurtenis’

Waszczykowski voerde aan dat de Warschause Onafhankelijkheidsdag mars een “waardevolle gebeurtenis” was die getuigde van “het patriottische gedrag van het Poolse volk, hun liefde voor geschiedenis en hun land.”

Op de vraag of de National Radical Camp (ONR) -groep, die de mars mede-organiseerde, buiten de wet moest worden gesteld, omdat de oppositie dit eiste, zei Waszczykowski dat de beslissing over de zaak aan de rechtbank toebehoorde.

“Ik neem geen beslissingen over wie het recht heeft om in Polen te opereren,” zei hij.

De dag van de Onafhankelijkheidsdag had een paraplu slogan van “We Want God”, een regel uit een religieus lied.

Belangrijke politieke figuren, waaronder president Andrzej Duda en de leider van de heersende conservatieven van het land, hebben afstand genomen van de gemelde incidenten.

Duda zei maandag: “er geen plaats is … in ons land voor xenofobie, voor pathologisch nationalisme, voor antisemitisme.”

Het hoofd van Polen’s regerende conservatieve partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS), Jarosław Kaczyński, zei, dat zijn groep verwijst naar tradities die “niets te maken hebben met antisemitisme of racisme.”

Bron: IAR, The News.pl

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl