De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse parlementsleden stemmen in het werk aan de betwiste wijzigingen van de kieswet voort te zetten

Poolse parlementsleden hebben vrijdag gestemd om verder te werken aan een betwist voorstel voor veranderingen in de kieswet van het land en de regels die het functioneren van de lokale overheid reguleren.

Wijziging verkiezingsregels Polen

Het voorstel wordt gesponsord door de heersende conservatieve Partij voor Wet en Rechtvaardigheid (PiS) van Polen.

De oppositie beweert dat PiS probeert zijn prestaties in de stembus te verbeteren, maar Wet en Rechtvaardigheid heeft gezegd dat het de stemming transparanter wil maken en sterkere garanties wil bieden dat de verkiezingen eerlijk verlopen.

De nieuwe regels zouden de enkel-lid kiesdistricten afschaffen bij de verkiezingen voor districtsraden en het aantal zetels reduceren dat beschikbaar is bij verkiezingen voor provincieraden en regionale regeringsvergaderingen.

Het zou ook de manier veranderen waarop leden van de Staatsverkiezingscommissie (PKW), die verkiezingen leidt en controleert, worden geselecteerd. Zeven leden van de commissie zouden worden gekozen door de Sejm.

Op dit moment delegeren het Constitutionele Hof, het Supreme Court en het hoogste administratieve Gerecht elk drie rechters om in de commissie plaats te nemen.

Bovendien zou het voorstel live camera beelden van stembureaus introduceren, evenals van debatten door stads-, districts- en regionale raadsleden.

Het wetsvoorstel beperkt ook tot twee, het aantal termijnen dat kan worden gediend door lokale overheidsfunctionarissen zoals burgemeesters.

Het voorstel voorziet in een nieuw ontwerp van stembiljetten en tracht de methode te wijzigen waarmee de stemmen worden geteld. Volgens de regerende partij is het doel de stemming transparanter te maken.

De nieuwe regels zouden ook een tweede reeks stembureauleden introduceren om sterkere garanties te bieden dat verkiezingen eerlijk zijn, hebben de conservatieven van het land gezegd.

In een stemming van 235 tegen 199 stuurde het Lagerhuis van 460 leden het wetsvoorstel voor verdere werkzaamheden door naar een parlementaire commissie. De wetgevers hebben besloten het voorstel niet in eerste lezing weg te doen, ondanks het aandringen van de oppositie.

Bron: IAR, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl