De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse FM dringt er bij Oekraïne op aan om ‘concrete stappen te nemen’ te midden van spanningen over de geschiedenis

Polen staat open voor samenwerking met Oekraïne, maar verwacht van de autoriteiten in dat land dat het “concrete stappen onderneemt” te midden van spanningen over historische kwesties, heeft de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski gezegd.

Waszczykowski sprak zaterdag in de Oekraïense stad Lviv en drong er bij de autoriteiten van het land op aan om de blokkering van het werk van een team Polen op te heffen, die op zoek zijn naar de overblijfselen van Poolse slachtoffers van oorlogsmisdaden in dat land.

Waszczykowski vertelde verslaggevers bij het Poolse consulaat-generaal in Lviv dat hij een verklaring van de Oekraïense regering verwelkomde “dat er geen anti-Pools sentiment in Oekraïne is.”

Op donderdag, toen hem werd gevraagd naar de spanningen tussen Polen en Oekraïne over historische kwesties, zei Waszczykowski dat ambtenaren in Warschau van plan zijn een verbod in te stellen zodat “personen met een extreem anti-Poolse benadering” niet meer het land binnen kunnen komen.

Waszczykowski vertelde TVP1 op dat moment dat Oekraïne, tenzij het zijn benadering van belangrijke kwesties in Polen zou veranderen, geconfronteerd zou worden met consequenties. Als er geen overeenstemming wordt bereikt, zei hij, zullen de autoriteiten in Polen “procedures starten die niet toestaan dat mensen die extreme anti-Poolse posities bekleden naar Polen komen.”

Hij suggereerde dat het verbod van toepassing zou zijn op Oekraïense functionarissen die Poolse deskundigen niet toelaten hun zoek- en opgravingswerk in Oekraïne voort te zetten en die voortdurende inspanningen voor het renoveren van locaties in dat land van betekenis voor Polen belemmeren.

Vergeven en om vergeving vragen

In reactie op die verklaring zei het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag dat er geen anti-Pools sentiment was in Oekraïne en dat geschillen over de geschiedenis moeten worden opgelost in overeenstemming met het christelijke principe van “vergeven en om vergeving vragen”.

Waszczykowski vertelde de verslaggevers in Lviv zaterdag dat Polen de verzekeringen verwelkomde dat er geen anti-Pools sentiment was in Oekraïne en dat de bevolking van Oekraïne vriendelijk was tegenover Polen.

“We zien dit ook, maar uiteraard zien we ook de verschillende incidenten en individuen die niet erg vriendelijk zijn,” zei hij.

Waszczykowski sprak tijdens een tweedaags werkbezoek aan Lviv, waar veel etnische Polen wonen en dat deel uitmaakte van Polen voordat de grenzen na de Tweede Wereldoorlog verschoven.

Bron: IAR, PAP, The News.pl

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl