De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Polen verbiedt Oekraïners met ‘anti-Poolse zienswijze’

Polen is van plan Oekraïners met ‘anti-Poolse opvattingen’ te verbannen, zei de minister van Buitenlandse zaken op donderdag, met nadruk op de nationalistische geloofsbrieven van zijn regerende partij die vaak spreekt over de ‘historische onrechtvaardigheden’ die aan de Polen door hun buren zijn toegebracht.

Witold Waszczykowski zei dat het beleid een reactie was op het gebrek aan respect, dat werd getoond op een Poolse begraafplaats in de westelijke stad Lviv, die vóór de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van Polen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat leeuwenbeelden bij de ingangen van de begraafplaats met schilden waarop de Poolse zinnen staan: “Altijd trouw” en “Aan jou, Polen” waren bedekt met kartonnen dozen.

Waszczykowski zei dat Oekraïners die anti-Poolse gevoelens uiten, het moeilijk maken om verouderende Poolse symbolen in Oekraïne te behouden, geen visum zouden krijgen. Hij zei niet hoe het beleid in de praktijk zou worden toegepast.

“Momenteel lanceren we procedures waarmee mensen met extreem anti-Poolse opvattingen niet naar Polen kunnen komen … Degenen die het demonstreren en administratieve instrumenten gebruiken tegen Polen, zullen ook de gevolgen dragen,” zei Waszczykowski tegen het TVP1 televisie kanaal.

Polen huisvest tussen 1,5 miljoen en 2 miljoen Oekraïners die hun land hebben verlaten om werk te zoeken na de Maidan-opstand in 2014 en conflicten met pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne die hun economie in een recessie stortte.

Ondanks de steun van Polen voor een onafhankelijk Oekraïne dat het hoofd kan bieden aan Rusland, zijn de spanningen over de onrustige gedeelde geschiedenis van de landen toegenomen sinds de Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij twee jaar geleden aan de macht kwam in Polen.

Polen heeft vorig jaar een resolutie aangenomen, waarin het doden van tienduizenden Polen door eenheden in het Oekraïense opstandelingenleger (UPA) tot “genocide” werd uitgeroepen. Oekraïne verwerpt dat etiket en zegt dat de moorden tragisch zijn en roepen op tot verzoening en vergeving.

Waszczykowski zei dat de sympathie van Polen voor de Oekraïense strijd met Rusland “historische kwesties” niet naar de achtergrond moet duwen.

“Het kan niet zo zijn dat geopolitiek, dat de Russische agressie een excuus zal zijn en dat we jarenlang de problemen niet zullen oplossen die ons scheiden,” zei Waszczykowski.

Bron: Reuters.com by Lidia Kelly Language English

Wat meer informatie over Lviv en haar geschiedenis.

Lviv Stadsbeeld

History of Lviv

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl