De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Oppositie roept de Poolse regering op te stoppen

Een oppositieleider riep op donderdag de conservatieve regering van Polen op om te stoppen, en beschuldigde het van het tolereren van “haat speech” tijdens een Onafhankelijkheidsdag mars.

Grzegorz Schetyna, hoofd van het Burger Platform (PO), de grootste oppositiepartij van Polen, vertelde verslaggevers dat als de regering niet aftrad, zijn groepering samen met de oppositie Nowoczesna (Modern) en de Poolse Volkspartij (PSL) volgende week een motie zou indienen voor een “constructieve motie van wantrouwen” in het kabinet.

Elk bod om de regering van de Wet en Rechtvaardigheid (PiS), geleid door premier Beata Szydło, te ondermijnen, deze week het middelpunt van haar ambtsperiode, is gedoemd te mislukken omdat haar partij een meerderheid in het parlement heeft.

Schetyna vertelde de verslaggevers donderdag dat het antwoord van Szydło op “de schandelijke incidenten die we op 11 november zagen” een “gebrek aan reactie” was.

Maar Wet en Rechtvaardigheid woordvoerster Beata Mazurek zei: “Natuurlijk zullen we de regering van premier Beata Szydło verdedigen en we zullen de motie voor een constructieve motie van wantrouwen afwijzen.”

Ze beschreef de persconferentie van Schetyna als “walgelijk en schandelijk”.

Ongeveer 60.000 mensen namen deel aan een mars op de Onafhankelijkheidsdag in Warschau, aldus politie cijfers. Deelnemers zwaaiden met Poolse vlaggen, sommige met verschillende patriottische symbolen erop, evenals andere ONR vlaggen [fascistische vlaggen] en spandoeken, waaronder de slogan “Dood aan vijanden van het vaderland.”

Andere spandoeken droegen leuzen zoals “Europa zal wit of onbewoond zijn” en “Een wit Europa van broederlijke naties.”

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski zei woensdag dat er enkele “incidenten, slogans en spandoeken” waren tijdens de mars “die niet hadden mogen plaatsvinden”, maar voegde eraan toe dat sommige rapporten en reacties in het buitenland “extreem overdreven en ongerechtvaardigd waren”.

“Ik denk dat de reactie van sommige media en politici over de hele wereld inzake Onafhankelijkheidsdag overdreven was – gebaseerd op nepnieuws in plaats van feiten,” zei Waszczykowski.

Hij voegde eraan toe dat de Onafhankelijkheidsdag in Warschau “een waardevolle gebeurtenis” was die getuigde van “het patriottische gedrag van het Poolse volk, hun liefde voor geschiedenis en hun land.”

Bron: PAP, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl