De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Oekraïense official verbannen uit Polen

Het Poolse ministerie van buitenlandse zaken heeft Volodymyr Viatrovych, het hoofd van het Oekraïense Instituut voor Nationale Herinnering, verboden om Polen binnen te gaan, volgens de krant Dziennik Gazeta Prawna.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski zei tegen journalisten: “Geen commentaar, we geven voorlopig geen namen”.

Vorige week, toen hem werd gevraagd over spanningen over de moeilijke geschiedenis van Polen en Oekraïne, zei Waszczykowski dat ambtenaren in Warschau van plan waren om “individuen met een extreem anti-Poolse benadering” te verbieden het land te betreden.

Hij suggereerde dat het verbod van toepassing zou zijn op Oekraïense functionarissen die Poolse deskundigen niet toelaten om hun zoek- en opgravingswerk in Oekraïne voort te zetten en hen die voortdurende inspanningen voor het renoveren van locaties in dat land die betekenis hebben voor Polen te belemmeren.

Op donderdag beweerde Viatrovych dat de geheime politie van de Sovjet-Unie was geëerd in het monument van Warschau dat bekend staat als het graf van de onbekende soldaat.

Viatrovych doelde op de slachtoffers van de bloedbaden in Polen uitgevoerd door Oekraïense nationalisten tijdens de Tweede Wereldoorlog, zeggend dat de slachtoffers communisten waren die het bloed van onschuldige Polen aan hun handen hadden, volgens het IAR persbureau.

De Poolse president Andrzej Duda heeft gezegd dat het “onaanvaardbaar” is voor mensen in Oekraïne “die praktisch openlijk een anti-Poolse mening hebben” om belangrijke functies te bekleden.

Duda zei: “Ik verwacht dat president Petro Poroshenko en zijn, premier Volodymyr Groysman ervoor zorgen dat mensen die openlijk nationalistische en anti-Poolse standpunten verkondigen geen belangrijke posities in de Oekraïense politiek innemen, omdat zulke mensen geen betrekkingen bouwen tussen onze landen, maar ze vernietigen.”

Bron: IAR, The News.pl (English version)

All photos and texts on this website are copyrighted.
Unauthorized use without permission of the Author or Administrator, will be punished by international law
Copyright © 2004 - 2018 All Rights Reserved Polenforum.nl