De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Mars Onafhankelijkheidsdag veilig

De Poolse minister van Binnenlandse Zaken, Mariusz Błaszczak, heeft gezegd dat het markeren van de Onafhankelijkheidsdag op zaterdag veilig was, en ontkende beschuldigingen van politiegeweld tegen tegenstanders van de mars.
onafhanklijkheidsmars

afbeelding – Twitter.com

Błaszczak zei dat mensen in een anti-overheid rally in oppositie tot de Onafhankelijkheidsdag mars, die 60.000 mensen door de straten van Warschau zag lopen op 11 november, “wilden vechten”.

Een aantal mensen hield een betoging, gewapend met antifascistische en antiracistische spandoeken en posters, in oppositie tegen de Onafhankelijkheidsdag mars, die naar verluidt racistische leuzen bevatte.

De Poolse regering veroordeelt racistische leuzen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken en de minister van Cultuur.

Volgens een verklaring van een ministerie van buitenlandse zaken was het niet gerechtvaardigd om het hele evenement te definiëren op basis van een paar incidenten.

Minister van Cultuur Piotr Gliński zei dat hij verbaasd was dat een spandoek “dat kan suggereren dat iemand denkt van nationaliteit in etnische of racistische termen verscheen in de prachtige nationale mars”.

Gliński heeft niet gespecificeerd op welke slogan hij verwees, terwijl een aantal grote internationale mediakanalen refereerden aan tal van slogans, zowel gedragen en gezongen door de menigte, als racisten.

“We keuren het niet goed … dat nationaliteit wordt begrepen in termen van etniciteit”, zei Gliński, eraan toevoegend dat de Poolse natie werd bepaald door haar cultuur.

Gliński suggereerde dat de slogan “een soort van politieke provocatie” was over de negatieve aspecten van politieke correctheid en multicultureel beleid.

De linkse organisatie Citizens of Poland, die een bijeenkomst hield om de onafhankelijkheid mars tegen te gaan, beschuldigde een aantal deelnemers van de mars van het overtreden van de wet en beschuldigde het stadhuis en de politie van het nalaten te reageren.

Volgens de leider van de organisatie, Paweł Kasprzak, gebruikten de marslopers vuurpijlen, droegen spandoeken met haatdragende taal en beledigden en mishandelden een groep vrouwen die hen in de weg stonden.

Tijdens een persconferentie beweerden sommige vrouwen dat ze werden bespuugd en geschopt, dat aan hun haar werd getrokken en door de demonstranten van de straat werden gesleept nadat ze vredevol op hun pad waren gestapt met antifascistische spandoeken.

Kasprzak zei dat een kleinere mars in de zuidwestelijke stad Wrocław was georganiseerd door een man die was veroordeeld voor het verbranden van een beeltenis van een Jood en beschuldigde de autoriteiten van die stad ook van niet te reageren.

De Onafhankelijkheidsdag mars, georganiseerd door rechtse groepen, had een paraplu slogan van “We want God”, een regel uit een religieus lied en een citaat van de Amerikaanse president Donald Trump toen hij eerder dit jaar in Warschau was.

Ongeveer 60.000 mensen namen deel aan de mars, volgens politie cijfers. De Marslopers zwaaiden met Poolse vlaggen, sommige met verschillende patriottische symbolen erop, evenals andere vlaggen en spandoeken, waaronder insignes van strijdkrachten met de slogan “Dood aan vijanden van het vaderland”.

Andere spandoeken bevatten slogans zoals: “Europa zal wit of onbewoond zijn” en “Een wit Europa van broederlijke naties”.

Bron: PAP, IAR, The News.pl (English version)

All photos and texts on this website are copyrighted.
Unauthorized use without permission of the Author or Administrator, will be punished by international law
Copyright © 2004 - 2018 All Rights Reserved Polenforum.nl