De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Venetië Commissie onderzoekt Polen

Ambtenaren van de Venetië Commissie waren donderdag op de tweede dag van een tweedaags bezoek aan Polen, de litigieuze wijzigingen in het openbaar ministerie aan het onderzoeken.

De Venetië Commissie, een internationale waakhond en adviesgroep aan het mensenrechten orgaan de Raad van Europa, zal aan het begin van december haar mening geven over de wetten die in januari in Polen zijn ingevoerd, en die de minister van Justitie en Procureur Generaal posities hebben samengevoegd.

Stanisław Piotrowicz, een PiS parlementslid en het hoofd van een parlementaire justitiecommissie, zei dat organisaties van de Europese Unie niet zo bezorgd zouden zijn over Polen als de oppositie zich niet bezig hield met “dobbing” van het land.

Ambtenaren in Warschau hebben Brussel beschuldigd van pesten en treiteren van Polen over een reeks problemen, waaronder de weigering van Polen om migranten te accepteren, de weigering om het kappen in het oerbos van Białowieża te staken en de bezorgdheid over de rechtsstaat.

Borys Budka, een parlementslid van de oppositie Burger Platform (PO) en voormalig minister van Justitie, zei: “We hebben alle bezorgdheden opgewekt tijdens het wetgevingsproces, met als uitgangspunt de duidelijke snelheid waarmee deze wetsvoorstellen [over de openbare aanklagers dienst] werd verwerkt en eindigde met de procedurele bevoegdheden die aan de officier van justitie werden gegeven, die een politicus is”.

Tijdens het bezoek, ontmoette de ambtenaren van de Venetië commissie ook de mensenrechtenombudsman van Polen, Adam Bodnar, die door de leden van de PiS-partij ervan beschuldigd is teveel bij de politiek betrokken te zijn, volgens de mediaberichten, evenals leden van Amnesty International, de Stichting Human Rights Helsinki , Het Hooggerechtshof van Polen en advocaten en officier van justitie organisaties.

De commissie zal ook zijn mening uitspreken over de ingrijpende wijzigingen in de rechterlijke macht van Polen en de wetsvoorstellen die momenteel worden onderhandeld tussen de president en de overheid, na een presidentieel veto van twee overheid gesteunde wetsvoorstellen na dagen van protesten in het hele land in de zomer.

De Commissie Venetië heeft vorig jaar Polen onderzocht over veranderingen in het grondwettelijk tribunaal van het land.

Bron: PAP, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl