De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

We kunnen onze mond over de rechtsstaat bekommernissen in Polen niet houden

De principes van de rechtsstaat kunnen niet worden verlaten ter wille van de eenheid van de EU, zei de Duitse kanselier Angela Merkel dinsdag in Berlijn, te midden van een impasse tussen Warschau en Brussel.

“De eenheid van de EU ten koste van het verlaten van de rechtsstaat – dat zou niet langer de Europese Unie zijn,” vertelde Merkel verslaggevers.

Zij voegde eraan toe dat ze woensdag in Berlijn “uitputtende” gesprekken zou houden over de rechtsstaat in Polen met de Europese commissie chef Jean-Claude Juncker.

“Ik behandel dit heel serieus,” zei Merkel.

“Hoewel ik heel erg goede relaties met Polen wil hebben, onze buurman … kunnen niet simpel onze mond houden en niets zeggen om de vrede te behouden. Dit gaat over de basis van samenwerking in de EU.”

Europese Commissie onderzoek

In januari vorig jaar heeft de Europese Commissie, de EU uitvoerende arm, aangekondigd dat het een “rechtsstaat” onderzoek zou starten over de vraag of wetten die door de regerende conservatieve Wet en Rechtvaardigheid partij (PiS) er door werden geramd, in strijd zijn met EU-normen. PiS heeft dergelijke beschuldigingen heftig afgewezen.

Het onderzoek door de Europese Commissie zou in theorie kunnen leiden dat Brussel sancties op Warschau legt, maar een dergelijke beweging zou unaniem door de EU-lidstaten moeten worden ondersteund. Hongarije heeft gezegd dat het geen sancties zou ondersteunen.

Bron: PAP, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl