De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

De EU kan een kapzaak toevoegen aan de rechtsstaat procedures tegen Polen

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat, als het kappen in Polen’s Białowieża oerbos niet wordt geschorst, zal de zaak worden opgenomen in de rechtsstaat procedures van Brussel tegen Warschau.
Oerbos van Białowieza

Oerbos van Białowieża – auteur Ralf Lotys / CC BY 3.0

Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft gezegd dat Brussel mediaberichten heeft gezien waarin het kappen in het oerbos gewoon doorgaat, ondanks dat het Europese Hof van Justitie heeft verteld dat Polen moet stoppen.

De rechtbank heeft afgelopen vrijdag een voorlopige beslissing genomen dat het kappen in het bos moet worden stopgezet nadat de commissie beweerde dat Polen de wetten van de Europese Unie heeft overtreden, waaronder vogels en habitat richtlijnen.

Op maandag zei het ministerie van milieubeheer in Polen dat het zou blijven “kappen”, omdat het eerder heeft eerder gezegd dat het kappen deel uitmaakte van een strijd tegen een Europese sparren kever “de letterzetter” die het bos vernietigde.

De minister van Milieubeheer Jan Szyszko heeft gezegd dat Polen tegen 4 augustus op de beschuldigingen van de Europese Commissie zou reageren.

De commissie heeft onlangs gezegd dat het klaar was om een formele waarschuwing door de EU te versturen indien Polen de rechters van de hooggerechtshof ontslaat of tot pensioen dwingt.

Warschau kreeg een maand om de “ernstige bezorgdheid” weg te nemen over vermeende gerechtelijke hervormingen die naar waarschijnlijkheid de EU-wetgeving overtreden.

Het volgde een lopende ruzie over de rechtsstaat in Polen, die startte kort nadat de regerende conservatieve wet en rechtvaardigheid (PiS) aan de macht kwam, en veeleisende veranderingen aan het grondwettelijk hof van het land introduceerde.

Geplande veranderingen aan het Hooggerechtshof en een Rechterlijke Ethische Raad werden door de president van Polen van een veto voorzien, maar PiS heeft gezegd door te ploegen met de gerechtelijke hervormingen.

De Poolse Wet en Rechtvaardigheid partij heeft gezegd dat er zware veranderingen nodig zijn om een inefficiënt en soms corrupt gerechtelijk systeem te hervormen die door het communistische verleden werd beschadigd, waarbij rechters beschuldigd worden van een elite, zelfbedieningskliek, vaak niet in contact komen met de problemen van de gewone burgers.

Maar tegenstanders hebben Wet en Rechtvaardigheid beschuldigd van het er naar streven om de rechtbanken met haar eigen kandidaten te vullen, de vrije verkiezingen te blokkeren en de rechtsstaat te ontmantelen.

Bron: PAP, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl