De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse premier belooft het ‘repareren’ van het wetsvoorstel rechterlijke macht ondanks het presidentieel veto

De Poolse premier heeft gezegd dat de regering beloften zou leveren om Polen te “repareren”, en voegde daaraan toe dat de president het besluit om controversiële juridische hervormingen te vetoën “voor veel mensen onbegrijpelijk geweest” zou kunnen zijn.

In een televisietoespraak op maandag, nadat de president twee van de drie onlangs doorgegeven, overheidgesteunde wetsvoorstellen om de rechterlijke macht te hervormen een veto gaf, zei premier Beata Sydło Szydło dat ze een dialoog en samenwerking wilde, maar geen stap terug zou doen en door zou gaan met de plannen om het gerechtelijke systeem te veranderen .

Ze zei dat alle rechters “die achter de huidige slechte praktijk staan … of toestaan” moeten gaan, dat rechters niet door immuniteit kunnen worden beschermd, hun misdrijven zouden moeten verantwoorden en dat de burgers macht over de Rechtbanken moeten hebben.

Dit werd grotendeels bevestigd door de president die maandag twee keer de natie heeft toegesproken, beide keren zei dat verandering noodzakelijk was en dat veel mensen door het huidige rechtssysteem beschadigd werden.

Maar hij zei dat onrust thuis betekent een andere aanpak van hervorming, terwijl Szydło zei dat gesprekken kunnen leiden tot een patstelling.

“We zijn open voor discussie over details,” zei Szydło, “maar we kunnen niet toegeven aan de druk uit de straten en in het buitenland”.

Duizenden mensen hebben de afgelopen week in de straten in Polen geleefd om te protesteren tegen de geplande wijzigingen van de regering in het gerechtelijk systeem en riepen de president op hen te vetoën.

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en een aantal Europese leiders bekritiseerden de geplande hervormingen.

De regerende conservatieven van Polen hebben gezegd dat er zware veranderingen nodig zijn om een inefficiënt en soms corrupt gerechtelijk systeem te hervormen, waarbij rechters beschouwd worden als een elite, zelfbedieningskliek, vaak niet in contact met de problemen van gewone de burgers.

Een hervormingswetsvoorstel voor het Hooggerechtshof, dat door beide huizen van het Poolse parlement vorige week werd aangenomen, zou de rechters van het gerechtshof hebben gedwongen met pensioen te gaan, terwijl het de president de bevoegdheid gaf om te kiezen wie opnieuw in functie kon komen.

Een wetsvoorstel om een krachtige Nationale Gerechtelijk Ethische Raad [KRS] te veranderen zou de termijnen van 15 van haar leden beëindigd zien worden terwijl hun opvolgers geselecteerd werden door het parlement – in plaats van door andere rechters zoals tot nu toe.

Een derde wetsvoorstel – waarvan een woordvoerder van de president op maandag zei dat de president zou hebben aangenomen – verandert de manier waarop de hoofden van de District- en beroepsrechtbanken worden aangewezen en ontslagen, geeft de minister van justitie meer macht en maakt de toewijzing van zaken aan de Rechters willekeurig.

Grzegorz Schetyna, hoofd van het Burger Platform (PO), de grootste oppositiepartij van Polen, zei dat de president ook de derde rekening moet vetoën.

Bron: PAP, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl