De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

District en Appèlrechtbank hervormingen ondertekend tot de wet te midden van politieke storm

De Poolse president Andrzej Duda heeft in wet getekend de hervormingen in de district- en beroepsgerechtshoven, waartegen in heel Polen werd geprotesteerd te midden van een politieke storm over de rechterlijke macht van het land.

beroepsgerechtshoven

Paweł Mucha, vicehoofd van het presidentskantoor, zei dat de veranderingen vanuit het oogpunt van de mensen ‘het belangrijkst’ waren na Duda’s de aankondiging van maandag dat hij twee andere wetsvoorstellen zou vetoën om veranderingen in het rechtssysteem te introduceren.

De oppositieleider had eerder gezegd dat de president ook het district- en de beroepsgerechtshoven zou moeten vetoën.

Tien duizenden gingen de afgelopen week de straat op in protest tegen de geplande wijzigingen van de conservatieve regering in het rechtssysteem. Zij beschuldigen Wet en Rechtvaardigheid ervan de rechtbanken van hun eigen kandidaten te willen voorzien om zo de rechtsstaat te ontmantelen. PiS ontkent dergelijke beschuldigingen.

De nieuw ondertekende wet verandert de manier waarop de hoofden van de District- en de beroepsgerechtshoven worden aangesteld en ontslagen, waardoor de minister van justitie meer macht krijgt en de toewijzing van zaken aan willekeurige rechters toestaat.

Een van de wetsvoorstellen die door Duda werden afgewezen, zou de rechters van het Hooggerechtshof hebben gedwongen tot pensioen, terwijl het de president de bevoegdheden gaf om te kiezen wie mocht terugkeren.

Na aankondiging dat hij de wetsvoorstellen zou vetoën, zei Duda dat hij zijn eigen wijzigingen aan het Hooggerechtshof en de rechtersraad zal voorstellen.

Bron: PAP, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live
 

Copyright © 2004 - 2019 All Rights Reserved Polenforum.nl