De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Nieuw opnames komen naar boven in Polen’s Waitergate schandaal

Voorheen ongehoorde opnamen met betrekking tot het “Waitergate” afluisterschandaal van 2014 zijn naar de oppervlakte gekomen en sommige zijn door Polen’s publieke TVP omroep uitgezonden.
afluisteren

Cassettedeck – auteur Sugarcaddy

De nieuwe opnames onthullen een gesprek over de benoeming van ex-staatskas minister Aleksander Grad tot de raad van staatsenergiebedrijf Tauron.

Volgens TVP behoorden sommige van de stemmen tot de minister van Financiën Włodzimierz Karpiński, regeringswoordvoerder Paweł Graś, Hoofd van het Regering Bescherming Bureau BOR, generaal Marian Janicki, en de priester Kazimierz Sowa.

“Grad zal afmaken … als de chef van Tauron,” zei Sowa in een van de opnamen gepubliceerd door TVP Info.

Het gesprek werd naar verluidt opgenomen in februari 2014, rapporteert TVP Info.

Tussen juli 2013 en juni 2014 werden de gesprekken van mensen in de bovenste echelons van de Poolse politiek, het bedrijfsleven en de openbare dienst zonder hun kennis opgenomen in het modieuze restaurant Sowa & Przyjaciele in Warschau en later naar de media gelekt.

Dergelijke opnamen zijn illegaal in Polen en onder de strafcode zijn ze strafbaar met maximaal twee jaar gevangenisstraf.

Een Poolse zakenman werd schuldig bevonden aan het masterminding van de opnames en werd tot 30 maanden gevangenisstraf gevonnist, terwijl een andere zakenman en een ober voorwaardelijke straffen kregen.

Een tweede ober werd beboet, maar voorkwam een straf door de openbare aanklagers te helpen bij hun onderzoek.

Onder degenen die zijn opgenomen in het schandaal waren de voormalig minister van Binnenlandse Zaken, Bartłomiej Sienkiewicz, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Radosław Sikorski, de voormalige centrale bank chef, Marek Belka en de huidige minister van Financiën en vice-premier Mateusz Morawiecki, toen een voorzitter van een grote bank.

De gesprekken, veel van hen expletief-ridden, van meer dan 100 mensen werden 66 keer illegaal geregistreerd; Hun openbaring schudde Donald Tusk’s Burger Platform (PO) regering in 2014, wat later leidde tot het ontslag van tenminste negen hooggeplaatste partijleden.

Bron: The News.pl

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl