De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Macron zegt Oost-Europa ‘verraadde’ EU, Poolse FM wil uitleg

Polen’s minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat hij hoopt dat de Franse president Macron zich zal verklaren aan Polen over het commentaar dat de Oost-Europese landen de Europese Unie “verraden” hebben.

In een interview voor acht van Europa’s belangrijkste zenders zei de Franse president Emmanuel Macron dat er spanning was tussen het oosten en het westen van Europa en dat “Europese landen die de regels niet eerbiedigen de volledige politieke gevolgen zouden moeten betalen”.

‘Dubbele verraad’

“Er is een dubbele verraad. Ze besluiten om de EU-principes te verlaten, draaien hun rug naar Europa en hebben een cynische benadering van de unie, die hen geld geeft, zonder de waarden te respecteren”, aldus Macron.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski zei: “Ik hoop dat president Macron, die vandaag en morgen bij de Europese Raad zal zijn en van plan is de Poolse premier Beata Szydło te ontmoeten, zijn woorden zal uitleggen aan Polen, Hongaren en de andere landen van Centraal-Europa .”

Henryk Kowalczyk, een Pools parlementslid van de regerende, conservatieve Wet en Rechtvaardigheidspartij (PiS), zei dat hij verbaasd was over de woorden van Macron en voegde eraan toe dat Polen handelt volgens de regels van de Europese Unie.

“Polen doet een bijdrage aan de EU … de begroting is gesplitst volgens regels met een algoritme van ondersteunende gebieden met lagere economische groei,” zei Kowalczyk.

“We doen wat het blok zegt, wat de verdragen zeggen. Als de Franse president aan vluchtelingen denkt, is dat niet in de verdragen genoemd, en toen we tot de Europese Unie toetraden, namen we dat niet op,” voegde hij eraan toe.

EU-Polen probleem

Polen heeft geweigerd om migranten te accepteren uit staten die onder druk staan in de EU migratiecrisis onder een EU-programma om ongeveer 160.000 van meer dan twee miljoen migranten te verhuizen die sinds 2015 sinds de oorlog in Midden-Oosten en Afrika naar Italië en Griekenland zijn gevlucht.

Inmiddels zijn duizenden migranten verspreid over heel Frankrijk, omdat een voorlopig kamp van degenen die het Engelse Kanaal illegaal probeerden over te steken, werd gesloten.

Eerder deze maand startte de Europese Commissie juridische zaken tegen Polen, Hongarije en Tsjechië over hun weigering om migranten te accepteren.

De Poolse autoriteiten hebben geargumenteerd dat “gedwongen verhuizing” onmenselijk is, dat de migranten niet in Polen willen blijven en dat de verhuizing de migrantencrisis niet opheft, in plaats daarvan zou de steun aan de landen van herkomst succesvol zijn.

Dit is niet de eerste ruzie die de Europese Commissie heeft gehad met Warschau. Brussel heeft bezorgdheid geuit over de rechtsstaat in Polen nadat PiS, die in oktober 2015 aan de macht kwam, een aantal wetten forceerden die de EU-normen overtraden. PiS heeft dergelijke beschuldigingen heftig afgewezen.

Ondertussen lanceerde de Europese Commissie afgelopen juni de procedures tegen Polen voor het verdrievoudigen van de houtoogst van de land en het kappen in bossen die eerder van interventie waren uitgesloten, waaronder in Białowieża, het laatste oerbos van Europa.

Het Poolse ministerie van milieubeheer zei dat het kappen in Białowieża, oost-Polen, bedoelt was om te vechten tegen een plaag van de Europese sparrenkever die de bomen aantast.

Hoop om banden te herbouwen

Maar Waszczykowski en Kowalczyk zeiden beiden dat ze hoopvol waren dat de relatie van Frankrijk met Polen kon worden herbouwd.

Banden tussen Parijs en Warschau zijn in de problemen gekomen sinds een geplande PLN 13,5 miljard (EUR 3,2 miljard) deal voor Polen om 50 Caracal helikopters te kopen van Airbus Helikopters, Frankrijk, vorig jaar niet door ging nadat de nieuwe PiS overheid de onderhandelingen overnam.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl