De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse premier hoopt op ‘nieuwe opening’ met Frankrijk nadat Macron wint

De Poolse premier Beata Szydło feliciteerde op maandag Emmanuel Macron voor het winnen van de presidentsverkiezingen in Frankrijk en zei dat ze hoopte dat hij een “nieuwe opening” zou brengen in de bilaterale betrekkingen.

Szydło zei dat Macron’s taak na zijn triomf op zondag “ongetwijfeld moeilijk” zou zijn.

“Europa is op een keerpunt – we moeten interne uitdagingen onder ogen zien in verband met Brexit en een uitgebreide hervorming van de EU, en externe, gedomineerd door beveiligingsproblemen en de migratie crisis,” schreef Szydło.

Ze voegde toe dat het belangrijk was dat bondgenoten met één stem zouden praten en samenwerken om duurzame vrede en voorspoed te waarborgen.

”De Pools-Franse samenwerking en de Weimar driehoek zouden hierbij een belangrijke rol moeten spelen,” aldus Szydło, die refereerde naar de Weimar groep bestaande uit Polen, Duitsland en Frankrijk.

“In deze context hoop ik dat uw voorzitterschap een nieuwe opening zal brengen in onze bilaterale betrekkingen op politiek, economisch en investeringsniveau,” zei zij.

Uitnodiging tot gesprekken

Zij heeft Macron uitgenodigd om deel te nemen aan het intergouvernementele overleg tussen Polen en Frankrijk.

Macron heeft onlangs de topambtenaren in Warschau geërgerd toen hij tijdens zijn verkiezingscampagne voorstelde dat Jarosław Kaczyński, hoofd van de regerende partij van Polen, een “vriend en bondgenoot” is van Marine Le Pen, Macron’s rechtervleugel concurrent in de race voor het Franse presidentschap, plaatsend Kaczyński naast de Hongaarse premier Viktor Orban en de Russische president Vladimir Poetin.

Ondertussen citeerde een Franse krant Macron als suggererend dat hij sancties tegen Polen wilde, die zoals hij zei “alle principes van de EU overtreden”.

Terwijl hij spreekt tot stakende fabrieksarbeiders van de multinationale fabrikant Whirlpool, die een deel van zijn productie naar Polen verplaatst, beschuldigde Macron Polen ervan om te spelen op de verschillen in arbeidskosten.

De minister van Buitenlandse Zaken van Polen, Witold Waszczykowski, reageerde toen dat de “ongerechtvaardigde” beschuldigingen van Macron tegen Warschau voortvloeiden uit het onvermogen van Frankrijk om steeds met sterkere economieën in het oosten te concurreren.

In een interview met Polen’s Do Rzeczy, weekblad uitgevoerd vóór de overwinning van Macron, zei Szydło dat Warschau samen met de nieuwe Franse president zou samenwerken, maar voegde eraan toe dat een politicus die kandidaat is voor belangrijke functies, de woorden meer zou moeten wegen.

Bron: PAP/IAR, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl