De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse minister van defensie ontkent overschrijden bevoegdheden

Het ministerie van Defensie heeft de claims van oppositie parlementsleden ontkend dat de minister van Defensie zijn bevoegdheden heeft overschreden door vertrouwelijke militaire informatie te onthullen.

Parlementsleden van het Burger Platform (PO) willen een onderzoek naar hun beweringen dat onbevoegde mensen toegang hebben gehad tot geheim papierwerk met betrekking tot een PLN 13 miljard (EUR 3 miljard) geplande deal voor 50 Caracal multi-roll helikopters van Franse Airbus Helikopters voor de Pools leger, dat eind 2016 eindigde.

De PO parlementaries zeggen dat Wacław Berczyński, die onlangs ontslag nam als hoofd van een nieuw onderzoek naar de smoleńsk-crash in 2010, zijn plaatsvervangend Kazimierz Nowaczyk, en de minister van defensie Antoni Macierewicz’s voormalige assistent Bartiomiej Misiewicz, niet veilig waren verklaard door speciale diensten en geen veiligheidscertificaten hadden.

De krant Dziennik Gazeta Prawna beweert dat Berczyński zei dat hij de Caracal overeenkomst “beëindigde”. De krant rapporteerde dat Berczyński zei, dat Macierewicz hem gevraagd had om zijn gevolmachtigde te zijn.

Maar het ministerie van defensie beweerde dat het wettelijke het recht had om de documenten legaal aan Nowaczyk, Misiewicz en Berczyński voor te leggen en zei dat het zou vragen dat de PO parlementariërs vervolgd zouden worden voor valse beweringen.

Ondertussen heeft vice-minister van defensie, Michał Dworczyk, gezegd dat PO parlementariërs in hun tijd ook toegang hadden tot vertrouwelijke documenten.

Macierewicz beweerde in April dat de PO parlementariërs probeerden de aandacht af te leiden van hun “schandalige Caracal order en de daaropvolgende mogelijke bedreiging voor de veiligheid van Polen en vooral de financiële situatie van de Poolse werknemers, door het verdedigingsministerie te beschuldigen en ook Berczyński van het illegaal toegang hebben tot het papierwerk dat betrekking heeft op de offerte.”

In 2012 lanceerde een PO geleidde regering een tender voor multi-roll helikopters. In april 2015 werden aanbiedingen van binnenlandse fabrikanten afgewezen ten gunste van Airbus Helicopters in Frankrijk, een beslissing die door de Partij van Wet en Rehtvaardigheid (PiS) werd bekritiseerd.

September dat jaar was het begin van gesprekken over een compensatieovereenkomst, die door de PiS overheid werd voortgezet, die na de verkiezingen in oktober 2015 aan de macht kwam.

Na een jaar van onderhandelingen kondigde de Poolse zijde aan dat gesprekken waren beëindigd, en zei dat er gedurende de 12 maanden geen vooruitgang was geboekt.

De regering van de PiS zei dat de Franse aanbieding niet in overeenstemming was met de economische en veiligheidsbelangen van Polen en dat de aangeboden offerte minder was dan verwacht.

Bron: PAP, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl