De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

EC zal geen sancties doordrukken tegen Polen over de rechtsstaat

De Europese Commissie zal niet dwingen om Polen te sanctioneren over de rechtsstaat bekommernissen, wanneer de EU-leden volgende week het probleem voor de eerste keer ter tafel brengen, heeft het commerciële radiostation RMF FM gezegd.

Het radiostation heeft gezegd dat de commissie een verslag van één pagina heeft opgesteld waarin de activiteiten van de Poolse overheid na het aan de macht komen in eind 2015 uiteen worden gezet.

Sinds de Wet en de Rechtvaardigheid (PiS) aan de macht kwam, introduceerde het verreikende veranderingen, met inbegrip van de rechterlijke macht, wat op een gegeven moment een politieke impasse over het grondwettelijk hof van de land tot gevolg had.

Het EC rapport, dat naar verwachting op dinsdag getoond zal worden tijdens een vergadering van de Algemene Zaken raad in Brussel, noemt ook de sancties die een land kan ondervinden voor het schenden van de democratische beginselen.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski zei dat Polen “zal reageren op het rapport omdat het bevooroordeeld is,” meldde de onet.pl website.

Maar RMF FM zei dat de raadvergadering van dinsdag geen beslissingen zou nemen, terwijl de vice-president van de EC, Frans Timmermans, aan Reuters vertelde dat hij niet klaar was om verdere stappen aan te kondigen.

“We hebben een aantal instrumenten in onze gereedschapskist … Ik geloof dat er nog ruimte is voor politieke dialoog,” zei Timmermans.

Een EU-diplomaat die tegen RMF FM heeft gesproken, zei dat het EC rapport: “alleen zal informeren over de rechtsstaat in Polen”.

“De Europese Commissie wil de stemmingen van de lidstaten over Polen testen en nagaan welke EU-landen de verdere inspanningen van de EU zullen ondersteunen,” aldus de bron, volgens RMF FM.

Een andere bron heeft aan RMF FM meegedeeld dat het onwaarschijnlijk zou zijn dat de EU de EC actie zou steunen, met verwijzing naar de in werking stelen van sancties tegen Oostenrijk in 2004.

“Het effect op dat moment was dat de samenleving achter zijn regering stond. We willen niet het tegenovergestelde effect op wat bedoeld is,” zei de bron.

In januari vorig jaar kondigde de Commissie, de EU’s uitvoerende arm, aan dat er een “rule-of-law” -procedure is begonnen met de vraag of wetten die door de heersende conservatieve PiS partij van Polen die werden doorgedrukt, in strijd zijn met EU-normen. PiS heeft dergelijke beschuldigingen heftig afgewezen.

Critici hebben de regeringspartij er van beschuldigd te streven naar het ondermijnen van het hoogste hof van Polen, het Grondwettelijk Tribunaal, met PiS aanhangers, die het vermogen om nieuwe wetten te controleren willen verlammen.

De Europese Commissie heeft Polen een lijst van aanbevelingen gegeven, en nadat Warschau zei dat het een gedetailleerd antwoord had ingediend, zei Waszczykowski: “we beschouwen de zaak als gesloten”. Maar de Europese Commissie was niet tevreden over het antwoord van Warschau.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl