De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Controversiële nieuwe plaquette in Katyń Rusland geïnstalleerd

De Russische autoriteiten hebben een controversiële nieuwe plaquette op een begraafplaats geinstallleerd die suggereert dat het Rode Leger soldaten, gevangen gehouden door Polen werden gemarteld.

De plaquette is gelegen op enkele tientallen meters afstand van de massagraven van circa 4.500 Poolse slachtoffers van het bloedbad van Katyń van 1940.

Volgens de plaque, werden ongeveer 175.000 Rode Leger soldaten gevangen genomen in de Pools-Russische Oorlog (1919-1921), maar 75.000 keerde niet terug naar huis.

“Deze cijfers zijn vals en het feit dat de plaquette op het kerkhof werd geplaatst in Katyń is schandalig,” zegt Aleksandr Gurianow van Memorial, een Russische historische en burgerrechten vereniging.

De plaquette is geïnstalleerd door de Russische militair-historische vereniging die wordt gerund door het Russische minister van Cultuur Vladimir Medinsky.

Medinsky heeft in het verleden POW kampen die door Polen in de Pools-Russische Oorlog (1919-1921)gebruikt werden “concentratiekampen” genoemd.

Ondertussen, volgens Władysław Kononow van de Russische militair-historische vereniging, kondigt de plaque de oprichting aan van een tentoonstelling centrum, dat wordt gebouwd aan het eind van het jaar.

Naar aanleiding van de Sovjet-invasie van Polen in september 1939 werden duizenden Poolse officieren naar kampen in de Sovjet-Unie gedeporteerd.

Meer dan 22.000 Polen – vooral officieren en reserve-officieren – werden in april 1940 geëxecuteerd door de NKVD, een voorloper van de Sovjet Unie’s geheime politie de KGB.

De moorden vonden plaats op diverse locaties in de toenmalige Sovjet-Unie, waaronder het bos van Katyń. De site, heden in het westen van Rusland, is waar meer dan 4.400 Polen werden begraven in massagraven, elk slachtoffer is in het achterhoofd geschoten.

Bron: IAR, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl