De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse premier steunt kandidaat voor het EU hoofd in brief

De Poolse premier Beata Szydło heeft een brief geschreven aan EU-collega’s waarin ze uitlegt waarom het land een kandidaat naar voren heeft geschoven om Donald Tusk te vervangen als hoofd van de Europese Raad.

In de brief, waarvan de inhoud werd gemeld door de RMF FM-zender, legt Szydło uit waarom Polen Tusk – een voormalige premier van Polen – niet zal steunen voor een tweede termijn.

De brief prijst ook de kandidaat van de Poolse regering, Jacek Saryusz-Wolski, terwijl toevoegend dat de Europese Unie in een staat van crisis is, zegt RMF FM.

“Szydło legt het gebrek aan steun van de overheid aan hem uit als een gevolg van het overschrijden van zijn Europese bevoegdheden en zijn gezag als het hoofd van de Europese Raad gebruikend om in te grijpen in de nationale geschillen,” zei RMF FM.

Szydło schreef dat Tusk ”geen neutraliteit en onpartijdigheid vertoonde” tijdens zijn ambtstermijn, toevoegend dat deze factoren “de doorslaggevende kenmerken zouden moeten zijn van deze internationale positie”.

Jaroslaw Kaczynski, de leider van de regerende Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij, zei in januari dat Polen de kandidatuur voor Donald Tusk voor de post niet moet steunen. “Hij is voorstander van oplossingen die uiterst schadelijk zijn voor Polen,” zei Kaczynski.

Hij voegde er aan toe dat Tusk voorstander was van financiële sancties voor EU-lidstaten die een quotum van vluchtelingen niet accepteren, een maatregel waartegen de Poolse regering sterk gekant is.

“We kunnen zo’n persoon gewoon niet ondersteunen,” voegde hij eraan toe.

De 30 maanden termijn van Tusk als president van de Europese Raad zal eindigen op 31 mei.

Bron: The News.pl {English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl