De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski zei dinsdag dat hij de kwestie van de toestand van de rechtsstaat in Polen een “gesloten” case acht.
Hij sprak een dag nadat Warschau zei dat het een gedetailleerde reactie verstuurd op de aanbevelingen van de Europese Commissie, uitgegeven te midden van zorg in Brussel over ingrijpende juridische wijzigingen geïntroduceerd door de Poolse heersende conservatieven.
Waszczykowski vertelde op dinsdag de Poolse radio: “We hebben volledig uitgelegd wat er in Polen is gebeurd, hoe de hervorming werd uitgevoerd in termen van het Grondwettelijk Tribunaal en andere kwesties die in de december aanbevelingen door de Commissie waren aangehaald en we beschouwen de zaak als gesloten.”
Hij voegde eraan toe dat veel Europese politici hetzelfde denken.
“Ik heb voor vele maanden in Europa rondgereisd, naar verschillende hoofdsteden, waar ik heb overlegd over Europese aangelegenheden en voor lange tijd heeft niemand mij gevraagd over Poolse kwesties. Dus dit is een situatie die moet worden afgesloten,” zei Waszczykowski.
De Europese Commissie heeft op 21 december gezegd dat de benoeming van een nieuw hoofd aan Polen’s tribunaal “fundamenteel fout” was en riep Warschau op veranderingen in ‘s lands Constitutionele tribunaal, die was opgesloten in een strijd met de overheid, terug te draaien.
De Commissie gaf Warschau twee maanden de tijd te antwoorden op een nieuwe reeks aanbevelingen.
Maar het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat de benoeming van een nieuw hoofd van het Poolse Constitutionele Tribunaal eind vorig jaar en de nieuwe regels “de juiste omstandigheden hadden gecreëerd voor de normale functionering” van het hof.
Rechtsstaat onderzoek
In januari vorig jaar, kondigde de Commissie, de uitvoerende arm van de EU, aan dat zij een rechtsstaat onderzoek zou starten naar de vraag of wetten doorgedrukt door de Poolse Wet en Rechtvaardigheid partij de EU-normen schenden. PiS heeft dergelijke beschuldigingen fel verworpen.
De sonde van de Europese Commissie kan in theorie er toe leiden dat Brussel sancties oplegt aan Warschau, maar een dergelijke stap zou unaniem ondersteund moeten worden door de EU-lidstaten. Hongarije heeft gezegd dat het geen sancties zou steunen.
Critici beschuldigen de regerende Wet en Rechtvaardigheid partij ervan gericht het Grondwettelijk Tribunaal aan te vallen met PiS supporters, ondermijnend daarmee haar vermogen om nieuwe wetten te onderzoeken.
Wet en Rechtvaardigheid betoogd dat het oneerlijk is dat een constitutioneel tribunaal met een meerderheid van de rechters in het kader van het vorige parlement aangesteld, in staat zou zijn het vlaggenschip beleid waarvoor PiS verzekerd is via een mandaat in democratische verkiezingen in 2015, te torpederen.
Bron: PAP, The News.pl (English version),