De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Presidentieel adviseur veroordeelt ‘persoonlijke kruistocht’ tegen Polen

Een senior adviseur van de Poolse president Andrzej Duda heeft de vice-president van de Europese Commissie beschuldigd van het voeren van een “persoonlijke kruistocht” tegen Polen.

Ondertussen, riep de voormalige linkse Poolse premier Leszek Miller de Commissie ‘s vice-President Frans Timmermans op om “te stoppen met Polen in een hoek te zetten.”

Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski en Timmermans verhandelde op vrijdag spitse opmerkingen op de München Veiligheid conferentie.

Timmermans zei dat het principe van de rechtsstaat, voorschrijft dat de EU-lidstaten niet interfereren met het rechtssysteem van hun land.

“Er is geen bepaling ergens in de wet dat een land vereist dat het een Constitutioneel Tribunaal heeft, maar als je een Constitutioneel Hof, in lijn met uw constitutie, respecteer dan alstublieft de regels van uw eigen grondwet,” zei Timmermans.

‘Graag willen wij onze eigen grondwet te respecteren’

Waszczykowski antwoordde: “Graag willen wij onze eigen grondwet respecteren, niet uw visie van onze grondwet.”

Krzysztof Szczerski, een senior adviseur van president Duda, vertelde de Poolse radio dat hij “bezorgd” is over Timmermans houding aangaande Polen.

“In de marge van de Conferentie van München zette hij zijn persoonlijke kruistocht tegen Polen voort,” zei Szczerski.

Hij voegde eraan toe dat Timmermans houding “een formeel antwoord” van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker zou moeten veroorzaken.

‘Overschrijding mandaat’

“Het lijkt mij dat Timmermans ver het mandaat overschrijdt dat de vice-voorzitter van de Europese Commissie heeft in het kader van de verdragen,” zei Szczerski.

Ondertussen, vertelde de Poolse ex-premier Miller, voormalig leider van de Democratische Linkse Alliantie partij, de commerciële omroep Polsat dat Timmermans zich niet “te vaak” dient uit te spreken, want hij komt uit een land dat geen constitutioneel tribunaal heeft.

De Nederland “heeft een grondwettelijk verbod op rechtbanken die beoordeling geven van de conformiteit van wetten met de grondwet,” voegde Miller toe.

“Ik zou liever zien dat deze kwestie, die Polen betreft, door iemand anders dan de heer Timmermans behandeld zou worden. Laat hem gewoon stoppen met dit, laat hem zijn missie als voltooid erkennen… laat hem stoppen de Polen in een hoek te zetten,” voegde Miller toe.

Naslag werk voor onze lezers, en wat verheldering voor de heren Szczerski en Miller De Raad van State der Nederlanden

Bron: PAP/Polsat News, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl