De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse FM eist onderzoek in vandalisme aan WW II gedenktekens in Oekraïne

Sprekend over de telefoon met zijn Oekraïense collega, heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Polen een onderzoek naar vandalisme geëist aan een WWII gedenkteken in het centrum van Oekraïne.
begraafplaats

Begraafplaats Bykivnia Oekraïne – courtesy – unian.info

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski voegde eraan toe dat Polen nog steeds wacht op de resultaten van een onderzoek naar de eerdere vernielingen van een monument in Huta Pieniacka.

Pavlo Klimkin, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde zijn volledige bereidheid om de twee incidenten te onderzoeken en zei dat de Oekraïense regering hen veroordeelt.

Onmiddellijk na het horen over de vernielingen op de Bykivnia begraafplaats op woensdag, verzocht de Poolse ambassade in Kiev het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken om een “snelle en beslissende actie” om degenen die verantwoordelijk zijn voor deze “schandelijke daad” te identificeren.

De ambassade zei, aanvallen en incidenten van dit type moeten worden onderzocht en de daders voor de rechter gebracht, “temeer omdat de voormalige een trend worden en de betrekkingen tussen Polen en Oekraïne kon schaden,” schreef het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring .

Na het incident, bracht het personeel van de consulaire afdeling van de Poolse ambassade in Kiev onmiddellijk een bezoek aan de scene. De begraafplaats complex autoriteiten belde de politie. Er worden maatregelen genomen om de daders te identificeren.

Begraven op de begraafplaats Bykivnia zijn tienduizenden slachtoffers van het totalitarisme.

De vandalen schilderde de woorden “SS Galizien ‘in het Poolse gedeelte van de plaats, en het Oekraïense deel werd gegraveerd met de woorden ‘OUN-UPA’. Dit laatste verwijst naar het Oekraïnese opstandelingen leger in de Tweede Wereldoorlog.

De daders hebben ook geprobeerd om de toegang tot de Poolse oorlogsbegraafplaats te vernietigen, vertelde de directeur van de begraafplaats het persbureau PAP.

Tijdens woensdag’s telefoongesprek met zijn Oekraïense collega, zei Waszczykowski dat de voorbereidingen voor het komende Pools-Oekraïense Partnership Forum aan de gang zijn en zei dat hij hoopt dat de Oekraïense autoriteiten haar vertegenwoordiging naar het Forum zullen sturen.

“Als het snel begint te werken, kan de Forum helpen licht te werpen op historische onderwerpen, zodat ze niet in de weg staan van de huidige samenwerking tussen onze landen en samenlevingen,” heeft het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken op haar website gezegd.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl