Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Sommige Smoleńsk families tegen opgravingen

Een aantal van de families van de slachtoffers van de 2010 Poolse presidentiële vliegtuig crash, hebben in een open brief beroep aangetekend tegen een besluit de lichamen op te graven.
Smoleńsk

Delen van het wrak bij Smoleńsk –auteur Silverrebel / wikipedia

Meer dan 200 familieleden van een aantal van de mensen die bij de ramp in Smoleńsk, westelijk Rusland omkwamen, hebben de brief aan de Poolse autoriteiten en katholieke geestelijken ondertekend.

De Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij, die vorig jaar aan de macht kwam, heeft een onderzoek heropend in de 10 april 2010 vliegtuigcrash in Smoleńsk in het westen van Rusland, die de dood van 96 mensen zag, onder wie de toenmalige president Lech Kaczyński.

Sommige PiS politici hebben beweerd dat het presidentiële vliegtuig werd neergehaald door een explosie, en hebben een rapport van Polen’s vorige regering die besloot de crash een ongeluk was, vanaf het begin bestreden.

Volgens berichten in de media, zullen de lichamen van de slachtoffers nu op sporen van explosieven worden getest.

PiS leider Jaroslaw Kaczynski heeft gezegd dat zijn tweelingbroer Lech Kaczynski’s lichaam een van de eerste zou zijn, zo niet de eerste om te worden opgegraven.

De door een aantal van de families van de slachtoffers ondertekende brief zei: “Zes jaar na die verschrikkelijke dagen alleen en hulpeloos staand in het zicht van een meedogenloze en wrede daad: worden onze geliefden uit hun graven genomen …

“Wij, de families, hebben maandenlang tevergeefs onze bezwaren geuit tegen de aankondiging van deze onbegrijpelijke en ongerechtvaardigde onderneming.”

Polen’s Landelijk Parket kondigde in juni aan, dat de lichamen van de crash slachtoffers zouden worden opgegraven en heeft onlangs de families pas schriftelijk op de hoogte gebracht.

Volgens het parket, zullen de opgravingen nieuwe autopsies mogelijk maken omdat eerdere rapporten van de Russische experts te “veel onregelmatigheden”hadden.

De Poolse autoriteiten hebben gezegd dat opgravingen kunnen worden uitgevoerd zonder toestemming van de gezinnen.

In 2014 concludeerde de Macierewicz commissie, een groep parlementariërs voornamelijk uit de toenmalige oppositie PiS partij, dat het Poolse presidentiële vliegtuig werd neergehaald door een explosie.

Dit was in schril contrast tot eerdere officiële Poolse en Russische militaire rapporten over de oorzaken van de Smoleńsk tragedie, die gebeurde in dichte mist tijdens het aanvliegen van een militair vliegveld waar de grond identificatie radar ontbrak.

Het Poolse rapport haalde een catalogus van fouten aan de Poolse kant aan, terwijl het ook wees op fouten gemaakt door de Russische medewerkers van de verkeerstoren op de Smoleńsk Militaire Luchthaven.

De Russische rapport geplaatst alle schuld bij de Polen.

Bron: PAP, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl