Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Poolse vrouwen protesteren tegen voorgestelde verbod op abortus

Vele duizenden vrouwen namen deel aan de protesten in heel Polen in een reactie op een wetsvoorstel om in het land abortus volledig te verbieden.

Het merendeel van de mensen die maandag de straat opgingen waren gekleed in het zwart, als onderdeel van de Black protestbeweging, een onderwerp dat in de afgelopen weken mode is geworden op de sociale media.

Protesten werden ook gehouden in steden met grote Poolse minderheden, waaronder Berlijn, Londen en Parijs. Ook on andere landen zoals Angola en Zuid Afrika gingen vrouwen de straat op in solidariteit met de vrouwen in Polen

De protesten komen na een controversieel burgerinitiatief om katholiek Polen’s reeds restrictieve abortus wetgeving aan te scherpen een belangrijke parlementaire hindernis nam. Het wetsvoorstel werd door de parlementsleden naar de commissie gestuurd voor behandeling.

Dat initiatief, door de “Stop Abortus” groep, wordt gesteund door ongeveer 450.000 handtekeningen.

Het vraagt om een totaal verbod op abortus – zelfs in gevallen van verkrachting en incest – en zou vrouwen die de zwangerschap beëindigen, aansprakelijk stellen en in de gevangenis doen belanden.

Op hetzelfde moment, verwierpen de leden van het parlement een concurrerende poging om de abortuswetgeving te liberaliseren.

Het pro-choice initiatief van de “Red vrouwen” coalitie werd ondersteund door meer dan 215.000 handtekeningen. Hij riep op om vrouwen toe te staan de zwangerschap af te breken op verzoek, tot en met de 12e week van de zwangerschap.

Polen’s huidige abortus wetgeving, aangenomen in 1993, verbiedt beëindigingen van de zwangerschap tenzij er sprake was van verkrachting of incest, de zwangerschap een risico vormt voor de gezondheid van de moeder of de foetus ernstig misvormd is.

Vorige week besloten fractie leiders van het Europees Parlement op woensdag een debat te houden over de situatie van de vrouwen in Polen.

Poolse premier Beata Szydło verwierp die beslissing, zeggen dat het leek dat het Europees Parlement zijn geloofwaardigheid verliest, dat het EU-verdrag moet worden veranderd en het blok hervormd moet worden.

Wit protest

Op maandag namen ook duizenden deel aan een zogenaamde Wit Protest, om pro-life te verdedigen. Deze waren in het wit gekleed en in kleurrijke outfits, en steunde het wetsvoorstel dat door het Poolse parlement wordt overwogen.

De Poolse bisschoppen Conferentie vroeg katholieken om te bidden voor “het geweten en het licht van de Heilige Geest om te schijnen over alle Polen die het menselijk leven beschermen vanaf de conceptie tot de natuurlijke dood”.

Tijdens een paar missen gehouden door de aartsbisschoppen Henryk Hoser, Marek Jędraszewski, werd er andere taal en harde taal gesproken. De aartsbisschoppen spraken van “zwarte maandag”, “zwart evangelie”, “kinderen sterven in stilte, waar ze het veiligst zouden moeten zijn, in de baarmoeder van de moeder”, “de protest marsen zijn een beangstigende manifestatie van de cultuur van de dood,” en nog een aantal anderen opmerkingen

De tekst in het Pools is HIER te lezen.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl