De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Polen zal ‘onverenigbare’ EU-eisen verwerpen

Minister-president Beata Szydło zei op donderdag dat haar regering geen wetswijzigingen zou introduceren die aanbevolen zijn door de Europese Commissie en die onverenigbaar zijn met de Poolse belangen.

Te midden van een constitutionele crisis in Polen, drong de Europese Commissie in juli bij Warschau er op aan om uitspraak van het Grondwettelijke Tribunaal te respecteren, gaf een reeks aanbevelingen uit en gaf Warschau drie maanden de tijd hieraan te voldoen.

Maar Szydło vertelde donderdag op een persconferentie dat haar regering niet zou “introduceren in het Poolse rechtssysteem enige aanbevelingen die onverenigbaar zijn met de belangen van de Poolse staat, die niet verenigbaar zijn met de belangen van de Poolse burgers.”

Haar opmerkingen waren het laatste salvo in een voortdurende ruzie tussen Warschau en de EU-politici die Polen’s conservatieve Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij hebben beschuldigd van het eroderen van de democratie en de rechten sinds ze vorig jaar aan de macht kwamen. PiS heeft dergelijke aanklachten ontkend.

Termijn van drie maanden

Met een termijn van drie maanden voor Warschau om een antwoord te geven op de Europese Commissie eindigend op donderdag, verklaarde Szydło dat Polen “te zijner tijd” zou antwoorden aan het EU uitvoerende orgaan.

Ze voegde eraan toe “voor ons is het onbegrijpelijk voor de wettelijke veranderingen die we introduceren in Polen, in overeenstemming met de Poolse wetgeving, dat deze voortdurend worden ondermijnd.”

De commissie zei in juli dat het geloofde dat er “een systemische bedreiging was voor de rechtsstaat in Polen.”

Het riep de Poolse regering op het december oordeel van het Grondwettelijk Tribunaal over de benoeming van rechters te publiceren, naast een maart uitspraak, toen de rechter zei dat veranderingen doorgedrukt aan het eind van vorig jaar door de heersende Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij het Tribunaal verhinderde om “betrouwbaar en efficiënt” te werken.

Bron: PAP, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl