De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Gala première voor ‘Smoleńsk’ film

“Smoleńsk” – een film over de vliegtuigcrash in 2010 waarbij 96 mensen, onder wie president Lech Kaczyński om het leven kwamen – op maandag in Warschau in première.

De gala première vond plaats in de Nationale Opera in Warschau.

De naam van de film is een verwijzing naar Smoleńsk, in west Rusland, de plaats van de crash op 10 april 2010, van het Poolse regeringsvliegtuig met 96 mensen aan boord, onder wie president Lech Kaczyński, de First Lady en hooggeplaatste politieke en militaire leiders.

Geregisseerd door veteraan filmmaker Antoni Krauze, Kijkt de film bij de gebeurtenis door de ogen van een onderzoeksjournalist met een groot commercieel televisiestation die probeert om onderzoek te doen in alle omstandigheden van de tragedie.

De première werd bijgewoond door president Andrzej Duda en de voorzitter van de regerende Wet en Rechtvaardigheid partij Jarosław Kaczyński, de tweelingbroer van president Lech Kaczyński.

De regisseur Antoni Krauze heeft in een aantal interviews gezegd, dat een poging om een film over de Smoleńsk tragedie te maken – in zijn ogen de meest tragische gebeurtenis in de Poolse geschiedenis sinds de Tweede Wereldoorlog – voor hem niet alleen een grote uitdaging was, maar ook een burgerplicht van een artiest.

Hij benadrukte dat het zijn hoop was dat alle Polen, ongeacht hun politieke opvattingen, het feit zouden accepteren dat de zoektocht naar de waarheid over de oorzaken van de Smoleńsk catastrofe hun gemeenschappelijke taak is.

Volgens een enquête van het CBOS Instituut afgelopen april gehouden, de 6de verjaardag van de crash, blijven de Polen verdeeld in hun mening over de uitkomst van het onderzoek naar de oorzaken van de tragedie.

Volgens 29 procent van de Polen zijn al de omstandigheden volledig toegelicht. Dertig procent beweerd dat nader onderzoek nodig is, terwijl nog eens 30 procent van de respondenten van mening is dat er tot nu toe in feite geen verklaring gepresenteerd is.

Het scenario van “Smoleńsk” is van Tomasz Łysiak, Antoni Krauze, Maciej Pawlicki (ook producer van de film) en Marcin Wolski.

Lech Łotocki, verschijnt als president Lech Kaczyński en Ewa Dałkowska, als de First Lady. De muziek is van Michał Lorenc, een van de grootste componisten van filmmuziek in Polen. De film gaat op vrijdag in de algemene vertoning en zal een speciale vertoning hebben bij de Poolse Film Festival in Gdynia op 21 september.

Antoni Krauze’s credentials omvatten “Black Thursday”, een speelfilm gericht op de tragische gebeurtenissen in de Baltische havens in december 1970, tijdens welke, volgens officiële gegevens, 44 mensen werden gedood en meer dan 1160 gewond nadat de communistische politie het vuur opende op de demonstranten protesterend tegen een reeks van plotselinge prijsstijgingen.

Bron: Th News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl