De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Grondwettelijk Tribunaal is politiek instrument, zegt partijleider

Het Grondwettelijk Tribunaal is heden een politiek orgaan waarvan de functie niet gedefinieerd is, zei Jarosław Kaczyński, het hoofd van de regerende Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij op woensdag.
Tribunaal

Hoorzittingen kamer – auteur Joanna Karnat / CC BY 3.0

Hij voegde eraan toe dat er maatregelen genomen moeten worden op grond waarvan het Tribunaal “uiteindelijk in ljn zal vallen met” de grondwet.

“Ik zeg dit met veel pijn, maar het moet gezegd worden dat vandaag de dag het Tribunaal een politiek orgaan is waarvan de constitutionele functie niet gedefinieerd is, want het is moeilijk uit te leggen wat het doet in constitutionele termen,” vertelde de PiS-voorzitter een persconferentie op woensdag.

Hij voegde toe dat een nieuw wettelijk kader wordt voorbereid, dat gebaseerd zal worden op de bevindingen van een commissie van deskundigen die door de parlementsvoorzitter Marek Kuchciński zijn benoemd.

“We kunnen geen situatie hebben waarin het Tribunaal, door middel van haar eigen fouten – of liever die van haar hoofd rechter Andrzej Rzepliński niet werkt. We moeten een constitutionele oplossing vinden die het Tribunaal uiteindelijk zal moeten laten vallen in lijn met, en beginnen te werken,” zei Kaczynski.

Eind juli heeft de Europese Commissie er bij Polen op aangedrongen om de uitspraken door ‘s lands Constitutionele Hof te respecteren, de publicatie van een reeks aanbevelingen en het drie maande de tijd geven aan Warschau hieraan te voldoen.

De aanbevelingen van de commissie markeren de tweede fase van een “rechtsstaat” onderzoek in januari gelanceerd in Polen. Het proces kan in theorie uiteindelijk leiden tot EU sancties tegen Warschau, maar een dergelijke stap zou unaniem moeten worden ondersteund door de EU-lidstaten.

De commissie zei woensdag dat het gelooft dat er “een systemische bedreiging voor de rechtsstaat is in Polen.”

Polen is opgesloten in een politieke impasse nadat Wet en Rechtvaardigheid, die in oktober aan de macht kwam, ingrijpende hervormingen introduceerde aan het Grondwettelijk Tribunaal en andere instellingen, wat anti regeringsprotesten opriep en kritiek uit het buitenland.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl