De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Onenigheid in de Poolse oppositie

De spanningen liepen op donderdag hoog op in Polen’s oppositie Burger Platform, nadat partij bazen drie parlementsleden uitsloten te midden van tekenen van groeiende verdeeldheid.
Schetyna

Schetyna geeft een interview – auteur Adrian Grycuk – CC BY-SA 3.0 pl

De leden uitgesloten van de Burger Platform (PO) partij en de parlementaire club door het partijbestuur voor “nadelige gevolgen voor het imago van het Burger Platform” en “handelen ten nadele van de partij” zijn Jacek Protasiewicz, Stanisław Huskowski en Michał Kamiński.

Partij hoofd Grzegorz Schetyna diende een motie in bij de raad om de Kamerleden uit te sluiten, een motie welke werd voorgelegd tijdens een sessie op woensdag en met volstrekte meerderheid aangenomen, hoewel een aantal belangrijke partijgenoten bezwaar maakten, waaronder Ewa Kopacz, de PM in de vorige PO geleide regering.

De beslissing van de raad van bestuur ontmoette protesten van enkele PO leden, in het bijzonder van prominent en uitgesproken lid Stefan Niesiołowski, die vermeld is de schrijver te zijn van een brief aan de raad van bestuur met het verzoek het besluit te herroepen.

Volgens onofficiële bronnen, werd de brief ondertekend door tussen de 20 en 30 PO parlementsleden.

Niesiołowski was kritisch over de beslissing om de parlementsleden uit te sluiten en van partijleider Schetyna, zeggend dat PO op weg is naar een “periode van verval en de interne vetes, buitensluiten van leden of zuiveringen.”

Echter, leek hij te kalmeren na een vergadering van de PO parlementaire club later op donderdag.

“Ik denk dat die besprekingen nodig zijn om fouten in de toekomst te voorkomen, we hebben discussies in de parlementaire club nodig om te weten dat we alles … vandaag de waarde van de PO moeten zetten voor persoonlijke ambities,” vertelde Kopacz de journalisten na de vergadering .

Ze zei ook dat ze voorstander was van “een zware discussie met mensen die de PO schaden,” maar men moet onderscheid maken tussen “nadelige gevolgen voor PO en de herziening van de besluiten van de raad van bestuur.” Niesiołowski zei dat hij “zeer voorzichtig” optimistisch was dat PO dichter bij verzoening stond.

Het partijbestuur heeft vandaag om 16:00 een nieuwe bijeenkomst gehad, maar daar is nog niets van bekend.

Na de uitsluiting van de drie parlementsleden, heeft de PO parlementaire club nu 134 parlementsleden.

Bron: tvn24.pl, PAP, The News.pl (Rnglish version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl