Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Shock omdat Groot-Brittannië stemt om de EU te verlaten

Britten hebben in een historisch referendum er voor gestemd de EU te verlaten, een resultaat dat trillingen door heel Europa heeft gestuurd en leidde tot onrust op de mondiale markten.
EU

Panorama van de Tower Bridge van Shad Thames in de ochtend gouden uur – Auteur © User:Colin / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

De Britse premier David Cameron kondigde aan dat hij in oktober zou aftreden nadat kiezers zijn argumenten dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie moet blijven terzijde schoven.

In donderdag stemming, stemde 51,9% om te vertrekken – ongeveer 17,4 miljoen mensen. En 48,1% stemde ervoor in de EU te blijven – ongeveer 16,1 miljoen burgers.

De opkomst bij het referendum was meer dan 70%, met meer dan 33 miljoen mensen die een stem uitbrachten.

Polen’s Ryszard Czarnecki, vice-voorzitter van het Europees Parlement, zei dat het resultaat “een slechte dag is voor Polen en Europa” toevoegend dat de beslissing ” de Europese Unie zal verzwakken, bijvoorbeeld in haar betrekkingen met Rusland.”

“Intern zal het Duitsland en Frankrijk sterker te maken binnen het blok,” voegde hij eraan toe.

Mondiale markten reageerden scherp op de stemming voor een Brexit, met het Britse pond dat een historische duik registreerde en het laagste niveau bereikte ten opzichte van de dollar in decennia.

De zloty en andere opkomende markten valuta’s raakten ook verzwakt na het nieuws.

Poolse ambtenaren hebben betoogd dat een zogenaamd Brexit de Britse en Europese economie zwaar zou raken.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski zei dat Groot-Brittannië een belangrijke bondgenoot voor Polen zou blijven, ondanks de beslissing om de EU te verlaten.

Waszczykowski vertelde de Poolse radio: “Groot-Brittannië was, is en blijft een bondgenoot in een aantal gebieden die niet zijn veranderd – over kwesties van veiligheid, Europa. Groot-Brittannië zal in de NAVO blijven, zal een trans-Atlantisch land blijven dat Europa verbindt met de Verenigde Staten. Hier, als onze bondgenoot, dat zal niet veranderen. “

Hij voegde eraan toe: “Maar natuurlijk Groot-Brittannië, de EU verlatend, zal stoppen onze bondgenoot te zijn in een bepaald concept van de ontwikkeling van de EU, omdat het niet langer deel zal nemen aan beslissingen” .

Bron: BBC, PAP/Polish Radio

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl