De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Het Parlement keurt Nationale Media Raad goed

Het Lagerhuis van het Poolse parlement stemde op woensdag in met de oprichting van een Nationale Media Raad, die de weg vrijmaakt voor een bredere veranderingen in het Media staatsbedrijf.

De Nationale Media Raad zou de directie en raad van commissarissen van staatsbedrijven TVP, de Poolse Radio en het PAP persbureau benoemen.

Op donderdag, zal het wetsvoorstel door de Senaat worden besproken.

Een totaal van 227 parlementsleden stemden in met het wetsvoorstel, met 207 stemmen tegen. Een MP onthield zich van stemming.

Het wetsvoorstel werd gesteund door alle leden van de regerende Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij.

Bredere media wet

De verhuizing maakt deel uit van een breder plan van de Poolse regering om ‘s lands nationale media te reviseren. Op basis van de voorlopige plannen, zouden de wijzigingen zien dat TVP, de Poolse radio en PAP zich meer focussen op hun publieke taak dan de commerciële aspecten van de bedrijven.

De vice-minister van Cultuur Krzysztof Czabański had eerder gezegd dat de nieuwe wetgeving “de volledige onafhankelijkheid garandeert van de publieke media, de journalisten, de vrijheid van meningsuiting, [en] garant staat voor een solide financiële basis.”

Hij voegde toe dat de overheid “volledig wordt afgesneden van enige invloed op het gebied van organisatorische en personele kwesties bij de publieke media.”

Internationale critici hebben gezegd dat de veranderingen kunnen laten zien dat journalisten hun autonomie verliezen als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd. In een recente ranking van Reporters Without Borders (RSF) World Press Freedom Index, is Polen gedaald van de 18e plaats in 2015 naar 47 in 2016.

Na de publicatie van de index in 2016, zei de Duitse nationale omroep Deutsche Welle (DW): “De resultaten onlangs gepubliceerd hebben betrekking op het jaar 2015, in omvatten ook november en december 2014”.

Sprekend tot DW in april, zei Christian Mihr, het hoofd van de RSF’s Duitse afdeling dat: “In Polen, waren er altijd pogingen om te proberen de controle van de openbare radio over te nemen, ook tijdens eerdere regeringen. Ze pakten het altijd zo ver als zij konden […], en de nieuwe regering gaat voor een maximale impact. “

De PiS regering kwam in oktober 2015 aan de macht.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl