De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

EU-Commissie bekritiseert Polen

De Europese Commissie heeft woensdag een kritisch rapport uitgegeven over de toestand van de rechtsstaat in Polen onder ’s lands conservatieve Wet en Rechtvaardigheid (PiS) regering.

Timmermans

Eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie – ATX-NL / CC BY-SA 2.0

De opinie van de Europese Commissie, kritiserend Warschau voor het gebrek aan vooruitgang bij het oplossen van een impasse in ‘s lands Constitutionele Tribunaal, is vertrouwelijk en zal eerder verstuurd worden naar de Poolse regering dan openbaar gemaakt.

“Ondanks onze beste inspanningen, zijn we tot nu toe e niet in staat om oplossingen te kunnen vinden voor de belangrijkste kwesties die op het spel staan,” vertelde woensdag de vice president van de Europese Commissie Frans Timmermans op een persconferentie in Brussel.

‘Verrast en bedroefd’

De Poolse minister van justitie Zbigniew Ziobro zei dat hij “verrast en bedroefd” was over de stap van Brussel, dat volgt op een reeks gesprekken tussen hoge ambtenaren van de EU en de regering in Warschau te midden van een constitutionele crisis in Polen.

De Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de Europese Unie, wordt verondersteld Warschau twee weken te hebben gegeven om op haar rapport te antwoorden.

Indien de commissie niet tevreden is met de voorstellen van Polen om haar lopende constitutionele crisis op te lossen, kan het overgaan naar de tweede fase van een zogenaamde rechtsstaat procedure en een reeks aanbevelingen afgeven, samen met een deadline aan Warschau om ze te implementeren.

Het proces zou ertoe kunnen leiden dat de EU sancties oplegt aan Warschau, in theorie met inbegrip van de schorsing van het stemrecht in de Raad van de EU.

Maar Hongaarse premier Viktor Orban heeft gezegd dat zijn land een dergelijke stap, die unaniem zou moeten worden ondersteund door de EU-lidstaten, van een veto zou voorzien.

In januari, zei de Europese Commissie dat het een onderzoek zou starten naar de “rechtsstaat” en of controversiële wetten doorgedrukt door de Wet en Rechtvaardigheid de EU-normen overtreden.

Sprekend tot de verslaggevers op woensdag, zei Timmermans: “Laat me duidelijk zijn dat de Commissie niet van plan is en zich niet wil betrekken in een politiek debat in Polen. Politieke problemen in Polen zijn het werk van politici in Polen.”

“Onze business is het behoud van de rechtsstaat.”

patstelling

Polen is opgesloten in een politieke impasse nadat de Wet en Rechtvaardigheid partij, die in oktober aan de macht kwam, ingrijpende hervormingen aanbracht aan het Grondwettelijk Tribunaal en andere instellingen, wat zorgde voor anti-regerings protesten en kritiek uit het buitenland.

Het tribunaal heeft de PiS gesteunde veranderingen in de manier waarop het functioneert afgewezen. PiS, op zijn beurt, heeft geweigerd om die uitspraak door het tribunaal te erkennen, bewerend dat ze niet Grondwettig waren.

Critici zeggen dat de PiS-backed veranderingen werden ontworpen om het tribunaal, die beslist of wetten aangenomen door het parlement, in overeenstemming zijn met de Poolse grondwet te verlammen.

PiS heeft betoogd dat het oneerlijk is dat een Tribunaal met een meerderheid aan de rechters, aangesteld onder het vorige parlement aangesteld, het vlaggenschip beleid waarvoor Wet en Rechtvaardigheid zich verzekerde van een mandaat in democratische verkiezingen zou torpederen.

Source: IAR/PAP/TVP Info The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl