De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Polen moet besluit Grondwettelijk Tribunaal respecteren

De Vice-voorzitter van de Europese Commissie drong er op dinsdag bij de Poolse regering op aan, om beslissingen van ‘s lands Grondwettelijk Tribunaal te implementeren als een begin van het vinden van een uitweg uit de politieke impasse.

Tribunaal

Eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie – ATX-NL / CC BY-SA 2.0

De regerende Wet en Rechtvaardigheid partij’s weigering om een cruciale beslissing door Polen’s Constitutionele Tribunaal te erkennen heeft geleid tot een politieke impasse.

De Europese Commissie lanceerde in januari een onderzoek in of Polen het beginsel van de rechtsstaat handhaafde en of controversiële wetgeving doorgedrukt door de conservatieve regering van Wet en Rechtvaardigheid de EU normen overtreedt.

Na overleg met de Poolse autoriteiten tijdens een bezoek aan Warschau, vertelde de vice chef van de Europese Commissie Frans Timmermans de verslaggevers vandaag: “de beginpositie [voor politieke dialoog] moet mogelijk worden door de erkenning van de constitutionele orde zoals het is, dat naar mijn mening zal leiden tot publicatie van de arresten van het Grondwettelijk Tribunaal en ook de toepassing van die uitspraken.”

Timmermans zei: “De Europese Commissie is er om de dialoog te vergemakkelijken, om te helpen waar we kunnen.” Maar hij voegde eraan toe dat de resultaten van de besprekingen bij de wil van de partijen in Polen lagen.

Het Grondwettelijk Tribunaal verwierp op 9 maart een aantal controversiële wijzigingen in de manier waarop het functioneert, ingevoerd door de Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij.

Tribunaal ‘verlamd’

Critici zeggen dat de wijzigingen bedoeld waren om het Tribunaal te verlammen, te midden van de vrees van PiS dat het Hof belangrijke hervormingen beloofd door de partij in de aanloop naar de verkiezingsoverwinning in oktober zou het blokkeren.

Uitspraak van het Hof is alleen bindend als ze officieel gepubliceerd wordt door premier Beata Szydło, deze heeft geweigerd dit te doen, bewerend dat het arrest ongeldig is.

Op 11 maart, spoorde de mensenrechten waakhond de Venetië Commissie, een arm van de Raad van Europa, de regerende Wet en Rechtvaardigheid partij aan een uitspraak van het Grondwettelijk Tribunaal te respecteren.

Thorbjoern Jagland, de secretaris-generaal van de Raad van Europa, zei op maandag tijdens een aparte bezoek aan Warschau, dat Polen’s Grondwettelijk Tribunaal verlamd is en drong er bij het Parlement op aan om een uitweg uit de crisis te vinden.

Bron: PAP/IAR Polish Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl