De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Aanklager onderzoekt of Poolse nationalisten fascisme bevorderen

Een Pools openbaar ministerie onderzoekt of een organisatie van Poolse nationalisten fascisme bevorderde tijdens en jaarlijks evenement op zaterdag in Białystok, noordoost Polen.

Een paar honderd leden van het Nationale Radicale Camp (ONR) streken neer in de stad voor evenementen die de 82ste verjaardag van de oprichting van de groep markeerden.

De Politie heeft beelden van de gebeurtenissen aan de district aanklager van zuid Białystok gegeven, en het bureau heeft 30 dagen om een besluit hierover te nemen.

Naast de vermeende misdaad van bevordering van fascisme, zal het bureau ook onderzoeken of ONR leden beledigingen hebben gemaakt die verband houden met nationale, etnische, raciale of religieuze affiliatie.

Volgens het Poolse wetboek van strafrecht, kan een gevangenisstraf van maximaal twee jaar worden uitgesproken voor de bevordering van fascisme, terwijl de misdaad van openlijk beledigen van een groep of een individu vanwege hun nationale, etnische, raciale of religieuze overtuiging een gevangenisstraf van maximaal drie jaar kan rechtvaardigen.

Reacties

Zaterdag’s gebeurtenissen hebben geleid tot een keten van excuses van verschillende instellingen, met inbegrip van de technologische universiteit van Białystok en de rooms-katholieke kerk.

ONR leden namen deel aan een mis in de kathedraal van de stad voorafgaand aan hun Mars, met de service geleid door Pater Jacek Międlar, die naar verluidt verklaarde dat “Nationalistisch katholiek radicalisme” de remedie is voor “kwaadaardige” elementen in de Poolse samenleving.

Op dinsdag verbood het Poolse episcopaat de priester nog langer in het openbaar te spreken en verontschuldigde zich voor het feit dat een nationalistische mis had plaatsgevonden in de kathedraal, waarin staat dat dit te wijten was aan “administratieve nalatigheid.”

Ondertussen, heeft de Universiteit het hoofd van de Stichting voor de ontwikkeling van de Technisce Universiteit in Białystok, die had toegestaan dat de ONR een concert kon houden in de studentenclub op de campus ontslagen.

De Stichting heeft aangevoerd dat het verkeerde informatie kreeg aangeleverd door de organisatoren van het concert, en dat het van mening was dat een privé verjaardagsfeest op de plaats zou plaatsvinden.

Toen de realiteit duidelijk werd – blijkbaar de dag vóór het concert – spoorde de universiteit haar buitenlandse studenten aan in hun zalen te blijven tot de festiviteiten over waren.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl