De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Paaszondag rally buiten bureau Poolse premier

Verscheidene dozijn aanhangers van een anti-regeringsgroep KOD ensceneerde een rally op Paaszondag voor het kantoor van de minister president in Warschau, de regering aansporend een uitspraak van het Grondwettelijk Tribunaal van het land te eerbiedigen.

De rally, georganiseerd door de Commissie voor de Verdediging van de Democratie (KOD), was kleiner en meer ingetogen van Toon dan andere protesten die onlangs door de groep gehouden werden.

KOD leider Mateusz Kijowski zei: “We zijn hier aanwezig in een vriendelijke, Paas sfeer, wij zijn bijeen als liefhebbers van democratie, als verdedigers van onze vrijheid.”

Kijowski zei dat op 1 april een delegatie van zijn fractie de Verenigde Staten zou bezoeken. Hij voegde eraan toe: “Wij zullen kennismaken met vertegenwoordigers van de regering, vertegenwoordigers van de Senaat, met academici, alles op uitnodiging van het Freedom House,” een NGO die onderzoek doet en de belangen van de democratie en politieke vrijheid behartigd.

De rally op zondag werd bijgewoond door Ryszard Petru, leider van de Nowoczesna oppositiepartij.

Polen’s constitutionele rechtbank verwierp op 9 maart een aantal controversiële wijzigingen in de manier waarop het functioneert, ingevoerd door de regerende Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij.

Critici zeggen dat de wijzigingen zijn bedoeld om het tribunaal te verlammen, te midden van de vrees van PiS dat het Hof belangrijke hervormingen beloofd door Wet en Rechtvaardigheid in de aanloop naar de verkiezingsoverwinning in oktober zou blokkeren.

De uitspraak van het Hof is alleen bindend als het officieel gepubliceerd is door premier Beata Szydło, wat ze geweigerd heeft te doen, bewerend dat haar besluit ongeldig is.

Wet en Rechtvaardigheid leider Jarosław Kaczyński heeft gezegd dat de beslissing van het Hof, die door 12 rechters in plaats van 13 gespecificeerd in Wet en Rechtvaardigheid’s amendementen werd genomen, “het persoonlijke standpunt van een groep bepaalde personen”.

Bron: PAP The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl