De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Częstochowa lanceert een project over stad’s rechtvaardigen

Twee Poolse verenigingen zijn begonnen met een project gericht op het behoud van de herinnering aan die inwoners van de stad die Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog redde.

Het project, door de Jan Długosz Academie en de Wereld Associatie van Częstochowa Joden en hun nakomelingen, is gericht tot studenten van een aantal van de stad’s middelbare scholen.

Ze verrichten archiveringsonderzoek, verzamelen bewijsmateriaal en houden interviews met nog levende rechtvaardigen en hun nakomelingen.

In een interview voor het Pools persbureau, zei Małgorzata Łącka-Małecka van de Jan Długosz Academie: “We willen de inwoners van onze stad eren, die in een tragische periode van onze geschiedenis, Joden hebben gered.”

Zij benadrukt ook het educatieve aspect van het project. “Het is een les in geschiedenis en gevoeligheid voor menselijke problemen,” zei ze.

De collectie van het Yad Vashem Instituut in Jeruzalem bevat getuigenissen van 72 Joden uit Częstochowa die gered zijn door de Poolse rechtvaardige niet Joden.

Volgens Dr Juliusz Sętowski van het lokale museum, waren meer dan 140 inwoners van Częstochowa betrokken bij de opvang van Joden. Een handvol van hen is nog in leven.

De resultaten van het onderzoek van de studenten zal in boekvorm gepubliceerd worden en in september gepresenteerd tijdens een internationale conferentie gedurende een congres van de Wereld Associatie van Częstochowa Joden en hun nakomelingen.

Vóór de Tweede Wereldoorlog was ongeveer een derde van de bevolking Joods. Nadat de Duitsers Polen binnengevallen waren in september 1939, verzamelde ze de Joden in een getto en later in September 1942, werden 40.000 van hen gedeporteerd naar het concentratiekamp Treblinka.

In 2009, werd een monument ter herdenking van de slachtoffers van de deportaties opgericht in de stad, dankzij de donatie van Zygmunt Rolat, een in New York gevestigde zakenman, de beschermheer van de kunsten en filantroop, die in 1930 werd geboren in Częstochowa.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl