De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Wałęsa bevestigt onschuld over informant zijn beschuldig

De voormalige Poolse president Lech Wałęsa heeft een verdere ontkenning uitgegeven over vernieuwde beweringen dat hij gedurende de jaren 1970 met de communistische veiligheidsdiensten (SB) heeft samengewerkt.

Wałęsa, die momenteel in Venezuela verblijft met andere voormalige Nobelprijs winnaars, werd gedwongen zich uit te spreken nadat bestanden die naar verluidt zijn samenwerking aangeven met de SB, in beslag werden genomen in het huis van de overleden communistische minister van binnenlandse zaken Czesław Kiszczak.

“Ik verklaar nogmaals publiekelijk en persoonlijk dat ik nooit toestemming gaf om samen te werken met de SB in termen van aangifte of ondersteuning van het communisme,” schreef hij.

De voormalige president erkende echter dat hij in de loop van verscheidene run-ins met de autoriteiten documenten had getekend.

Zijn vermeende samenwerking is vermoedelijk opgetreden na de onderdrukking van de stakingen in Gdańsk, noordelijk Polen, in december 1970, en hij heeft op zijn blog toegegeven een bverslag van de stakingen te hebben geschreven en dat het document “gebruikt kan zijn als een aangifte.”

“Ik was niet gebroken in december 1970,” drong hij aan in een vorige blogpost, in antwoord op beweringen dat hij onder druk was gezet om samen te werken na zijn deelname aan de stakingen.

Echter, beweerde hij ook dat hij “een fout had gemaakt,” en dat een niet te noemen “dader nog in leven is, en hij de waarheid zou moeten openbaren.”

Een aantal historici hebben betoogd dat Wałęsa een geheime informant was die de codenaam ‘Bolek’ gebruikte.

Onderzoek heeft echter aangegeven dat ‘Bolek’ de samenwerking met de SB verbrak en wel verschillende jaren vóór de gebeurtenissen die de mijlpaal van 1980 vormde die Wałęsa tot een beroemdheid maakte over de hele wereld. Naar aanleiding van de staking in augustus 1980 op de scheepswerf van Gdańsk werd de Solidariteit vakbond gevormd met Wałęsa aan het hoofd. De Unie oogstte meer dan 9 miljoen leden en was een belangrijke factor in de uiteindelijke val van het communisme.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl