Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

MP wil referendum over luchthaven vernoemd naar Wałęsa

Parlementslid voor Polen’s regerende partij wil een lokaal referendum in Gdańsk, noordelijk Polen, of de luchthaven van de stad vernoemd moet blijven worden naar de voormalige solidariteitleider Lech Wałęsa.

De kwestie heeft opnieuw het openbaar debat gehaald in de nasleep van de verse aantijgingen dat Wałęsa met de communistische geheime diensten in het midden van de jaren 1970, voorafgaand aan de oprichting van solidariteit in 1980, heeft samengewerkt.

Wet en Rechtvaardigheid parlementslid Andrzej Jaworski beweert dat Gdańsk Lech Wałęsa luchthaven in 2004 om politieke redenen naar de toenmalige solidariteit leider vernoemd.

Hij stelt dat de burgemeester van Gdańsk Paweł Adamowicz, die deel uitmaakt van de oppositiepartij Burger Platform uitmaakt, de lokale burgers had moeten laten beslissen, en dat er nu een referendum moet worden gehouden.

Aanhangers van Wałęsa betogen, dat zelfs als hij een informant was tijdens het midden van de jaren ‘70, zijn latere prestaties als solidariteit leider van niet opwegen tegen een dergelijke vlek op zijn verleden.

Voormalige Poolse premier Donald Tusk, zelf uit Gdańsk en momenteel voorzitter van de Europese Raad, heeft de informant beschuldigingen gebagatelliseerd.

“Deze zaak heeft zich eens in de paar jaar opgewarmd in de laatste 20, 25 jaar,” vertelde Tusk aan Politico.

“Wałęsa verborg nooit dat hij bepaalde contactpersonen en problemen [met de geheime politie] had in de jaren ’70,” voegde hij er aan toe.

Wałęsa zelf heeft een aantal verklaringen gemaakt in de afgelopen dagen, met inbegrip van beide ontkennend die hij betalingen had ontvangen als informant, terwijl hij ook toegaf dat hij “een fout” had gemaakt in zijn omgang met de veiligheidsdiensten.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl