De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Meeste Polen steunen Poolse EU lidmaatschap

Maar liefst 81 procent van de ondervraagde Polen zijn blij dat Polen lid is van de Europese Unie.

Een recente enquête door CBOS toont dat 81 procent van de Polen voorstander is van het Poolse lidmaatschap van de EU, met slechts tien procent die zich daartegen verzetten.

Een totaal van 52 procent van de respondenten is van mening dat het Poolse lidmaatschap van de EU de soevereiniteit van het land niet beperkt.

Het aantal is gegroeid met zeven procentpunten sinds november.

Echter zijn de meningen over de Europese Commissie die de “rechtsstaat” in Polen bespreken verdeeld. Zevenendertig procent van de Polen beweren dat het besluit om de kwestie vorige maand te bespreken gerechtvaardigd was, terwijl 36 procent dat niet vond.

Ook is 42 procent van de ondervraagden van mening dat het besluit het gevolg was van de wrok richting de regerende Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij, en een beperkt inzicht in de situatie in Polen door buitenlandse waarnemers.

Slechts 35 procent beweren dat de beslissing van de EC werd gebracht door ernstige bezorgdheid over de Poolse rechtsorde.

Vorige maand lanceerde de Europese Commissie een onderzoek of Polen het beginsel van de rechtsstaat handhaaft en of controversiële wetgeving doorgedrukt door de nieuwe PiS regering in strijd is met EU-normen.

Brussel heeft gezegd dat het nauw zal samenwerken met de Venetië Commissie, waarin deskundigen zitten op grondwettelijk en internationaal recht, bij de beoordeling van de ontwikkelingen in Polen.

In december 2015 nam de regeringspartij van PiS juridische amendementen aan die zag dat vijf nieuwe rechters werden gekozen voor het Grondwettelijk Tribunaal.

Een rapport van Polen’s procureur-generaal later zei dat drie wijzigingen aan de wet gerelateerd aan het Grondwettelijk Tribunaal geïntroduceerd door PiS ongrondwettig waren.

De Venetië-Commissie zal een ontwerpadvies voorbereiden en indienen voor goedkeuring door de volgende plenaire vergadering op 11 en 12 maart 2016 in Venetië.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl