De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Duitsland retourneert geplunderde Wilanów schat naar Polen

Twee stukken 18e eeuws meubilair zijn vanuit Duitsland naar het Wilanów Paleis aan de rand van Warschau geretourneerd, waar zij tijdens de Duitse bezetting van Polen gestolen werden.
Wilanów

Wilanów Paleis van Jan III Sobieski – auteur Arnold Paul / CC BY-SA 2.5

Ze werden op woensdag door de voorzitter van de Bondsraad, het Hogerhuis van het Duitse Parlement, en de premier van de Duitse deelstaat Saksen Stanislaw Tillich tijdens een ceremonie overhandigd aan vice-premier en minister van cultuur en nationaal erfgoed Piotr Gliński, in het paleis, de voormalige residentie van de Poolse koning Jan III Sobieski.

Tillich beschreef de gebeurtenis als een goede bijdrage aan de vriendelijke samenwerking tussen de twee landen en Gliński benadrukte haar symbolische betekenis.

“Dankzij het besluit van de regering van Saksen, het werk van museumdeskundigen en de samenwerking met de Poolse kant, is het mogelijk geweest om een gemeenschappelijk succes te bereiken,” zei Gliński.

“Het is een voorbeeld van goede samenwerking van beschaafde instellingen in beschaafde landen die deze kwesties met tact en de nodige zorg aanpakken,” vervolgde hij.

De twee stukken meubilair zijn een Rococo Bureau, het werk van Franse ambachtslieden dateert uit circa 1745 en een rijkelijk versierd kastje in Chinese stijl (Chinoiserie) vanaf het begin van de 18e eeuw, met vijftien lades. Beide items zijn mooie voorbeelden van de Verre Oosten invloeden op de Europese kunst van die tijd.

Het meubilair werd opgespoord dankzij het ‘Daphne’ inventaris project uitgevoerd in de Staats Kunst Collectie in Dresden. Zodra het was gevestigd dat de items tot de collectie van het Wilanów Paleis zouden hebben behoord, begonnen gesprekken met de Poolse autoriteiten betreffende de voorwaarden voor hun terugkeer. In november 2015 keurde de regering van de Duitse deelstaat Nedersaksen het besluit goed om het bureau en het kabinet aan Polen te retourneren.

Dichtbij de 63.000 kunstwerken die uit Poolse musea vermist raakte gedurende de Tweede Wereld oorlog zijn tot dusver geïdentificeerd. Zij omvatten de werken van de meesters als Rembrandt, Rubens en Durer, alsook doeken van de Poolse schilders als Aleksander Gierymski (47 werken), Jan Matejko (36 werken) en Jacek Malczewski (59 werken).

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl