De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Oppositie sceptisch over PM’s Hof hervormingsvoorstellen

Parlementsleden van de oppositie in Polen hebben een sceptisch gereageerd over een mogelijke compromis dat is aangekondigd door minister-president Beata Szydło over hervormingen in het Grondwettelijk Tribunaal.
Tribunaal

Hoorzittingen kamer – auteur Joanna Karnat / CC BY 3.0

Tijdens haar toespraak op dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg, voerde de minister-president aan dat de regerende Wet en Rechtvaardigheid partij “nooit een meerderheid in het tribunaal wilde, maar alleen een “evenwicht”.

Ze zei dat haar regering akkoord zou gaan met acht van de 15 rechters zijnde oppositie genomineerden.

Echter, Grzegorz Schetyna, die op dit moment waarschijnlijk naar voren komt als de nieuwe leider van de verliezende Burger Platform partij, zei op woensdag dat hij het voorstel niet geloofde en voerde aan dat het een verandering in de Grondwet met zich mee zou brengen.

Ondertussen, zei Ryszard Petru van de Nowoczesna partij dat de vraag “niet is over wie de rechters benoemt, maar dat het belangrijk is dat de instelling onafhankelijk is.”

Zowel het Burger Platform als de Wet en Rechtvaardigheid partij hebben zich blootgesteld aan kritiek over het tribunaal.

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 25 oktober domineerde het Burgerplatform Parlement en benoemde vijf nieuwe rechters.

Het Grondwettelijk Tribunaal oordeelde later dat twee van de benoemingen te voortijdig waren.

Later diende het door Wet en Rechtvaardigheid geleidde Parlement een amendement in voor de benoeming van vijf rechters, alle naar behoren ingezworen door president Duda.

De president heeft tot nu toe geweigerd de drie overige rechters van het Burger Platform in te zweren.

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl