De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Joodse Gemeenschap beschuldigt Poolse oppositieleider van anti-semitisme

Leden van Polen’s Joodse gemeenschap hebben een bewering veroordeelt, gedaan door oppositie partijleider Paweł Kukiz, dat een groep die straatprotesten heeft georganiseerd tegen de regering gefinancierd werd door “een Joodse bankier.”

De Unie van Joods religieuze gemeenschappen in Polen eiste een “stevige reactie” van President Andrzej Duda en premier Beata Szydło.

Kukiz zei dat de beschuldigingen van antisemitisme tegen hem ongegrond waren.

“Voor het eerst sinds Polen democratische verkiezingen in 1989, heft een politicus in het Parlement, die ook nog presidentskandidaat was, dergelijke duidelijk anti-semitische retoriek gebruikt,” zei een verklaring ondertekend door Lesław Piszewski, hoofd van de Unie van Joodse religieuze gemeenschappen.

“Opnieuw zijn grenzen overschreden, grenzen die door de autoriteiten in een democratisch land moeten worden beschermd. Ik denk aan de gebeurtenissen zoals die in Wrocław [zuidwesten Polen] waar een afbeelding van een Jood werd verbrand.”

Kukiz de controversiële commentaar over de financiering van “een Joodse bankier” verwees naar het onlangs opgerichte Comité voor de Verdediging van de Democratie KOD, die op zaterdag demonstraties had georganiseerd in meer dan 20 steden in Polen, in protest tegen de regering inzake de hervorming van het Grondwettelijk Tribunaal.

Die conservatieve Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij, die de algemene verkiezingen van 25 oktober won, drukte met kracht een wijziging door na net aan de macht gekomen die de weg geëffend heeft voor de benoeming van vijf nieuwe rechters aan het Constitutionele Tribunaal.

Critici hebben de partij ervan beschuldigd de onafhankelijkheid van het Poolse rechtssysteem te ondermijnen.

Bron: IAR

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl