De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Pools tekort 2016 zal maximaal 1.5 miljard złoty stijgen

Polen’s onlangs beëdigde minister van Financiën Paweł Szałamacha heeft gezegd dat het 2016 regering begrotingstekort met maximaal 1,5 miljard złoty (0.35 miljard euro) zal stijgen als gevolg van nieuw beleid, met inbegrip van een grote toename van de kinderbijslag.

złoty

Szałamacha, die op maandag met kabinet collega’s werd beëdigd, vertelde verslaggevers dat de financiering van een plan om gezinnen PLN 500 (EUR 118) per kind te geven een prioriteit van zijn ministerie zou zijn.

Volgens eerdere schattingen kon het Pro-familie plan, pas ten uitvoer gelegd in begin 2016, de Staat 22 miljard złoty (EUR 5,2 miljard) per jaar kosten.

“We verwachten dat de efficiëntie van het inzamelen van indirecte belastingen – BTW en accijnzen – in de tweede helft van het jaar, ons in staat zal stellen het realiseren van dit project te verbeteren,” verklaarde de nieuwe minister, ook verwijzend naar geplande belastingverhogingen.

Echter, Szałamacha gaf toe dat meer fiscale inkomsten niet voldoende zouden zijn om het project te financieren, en dat het tekort volgend jaar zou stijgen met een geschatte PLN 1-1,5 miljard (EUR 0,24-0.35 miljard).

De huidige 2016 begroting, goedgekeurd door de vorige regering in september dit jaar, voorziet in een maximale tekort van PLN 54,6 miljard (EUR 12,9 miljard), met de veronderstelling van 3,8 procent BBP groei.

Een amendement op deze begroting om het tekort verder te laten stijgen zal in december worden aangevoerd in het Parlement.

Bron: The News.pl (English version)

All photos and texts on this website are copyrighted.
Unauthorized use without permission of the Author or Administrator, will be punished by international law
Copyright © 2004 - 2018 All Rights Reserved Polenforum.nl