De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Kraków geeft smog waarschuwing uit

De zuidelijke Poolse stad Kraków op donderdag een waarschuwing afgegeven in het kielzog van een dramatische toename van smog.

Een verklaring uitgebracht door het stadhuis adviseert dat de meest kwetsbare groepen, met inbegrip van astmapatiënten, kinderen en ouderen, “langdurige blootstelling aan de open lucht moeten vermijden.”

Het niveau van de luchtverontreiniging is blijkbaar vier keer boven de norm, en de burgemeester van Kraków heeft een verzoekschrift ingediend bij de regionale gouverneur om noodmaatregelen die vrachtwagens dwingen de stad te mijden.

Smog niveaus stijgen in Kraków altijd met aantocht van de winter, en studies hebben aangetoond dat 50 procent van de winter vervuiling van de winter uit lage emissiebronnen komt, namelijk door het stoken van kolen en andere objecten in huishoudelijke kachels.

Anti-smog wet

President van Polen Andrzej Duda tekende in oktober een zogenaamde ‘anti-smog’ wet, na een langdurige campagne door milieuactivisten.

De wetgeving geeft de lokale overheden volledige soevereiniteit bij de beslissing of verboden moeten worden uitgevoerd met betrekking tot zaken als het verbranden van milieugevaarlijke stoffen in huiselijke omgeving.

Kraków streeft naar een verbod op de verbranding van steenkool dat ten uitvoer moet worden gelegd tegen 2019.

Ondertussen, gaat de stad door met een programma dat fondsen werft voor de vervanging van de ouderwetse huis kachels voor milieuvriendelijke alternatieven.

Een verslag van 2013 door het Europees Milieuagentschap vond dat Kraków de derde meest vervuilde lucht had van 383 steden in heel Europa.

Rook, zwaar verkeer en Kraków’s ligging in een vallei die weinig wind heeft de smog te verspreiden zorgen ervoor dat de stad de meest vervuilde lucht heeft in Polen.

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl