De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse minister van defensie bevestigt hulp in jacht op ‘Nazi-goud trein’

De minister van defensie Tomasz Siemoniak heeft gezegd dat een militair verkenningsteam zal worden afgerond in de komende dagen om te helpen bij het zoeken naar een vermeende met een schat beladen nazi trein in de buurt van Wałbrzych, zuidwest-Polen.
Wałbrzych

Tunnel complex Osówka – auteur Lilly M / CC BY 2.5

Siemoniak, die ook vice-premier is, vertelde de Poolse Radio dat een verdere besluit over militaire betrokkenheid pas na een grondig onderzoek van de vermeende site kan worden genomen.

“Op dit moment, weten we niet precies waar we mee bezig zijn,” benadrukte hij.

De minister merkt op dat het leger veel specialisten tot haar beschikking heeft, met inbegrip van exlosievenopruimers en technici uit de militaire University of Technology in Warschau die ervaren zijn in ondergrondse exploratie.

Het verkenningsteam zal samenwerken me de lokale autoriteiten.

Op maandag sloot de provinciale gouverneur van Dolnyśląskie, Tomasz Smolarz, de site in kwestie af.

Het gebied wordt momenteel gepatrouilleerd door de politie, bosbewakers en spoorwegpolitie.

Een Duitse en een Poolse burger diende in medio augustus een claim in bij het stadsbestuur van Wałbrzych, waarin wordt verklaard dat zij de locatie van de trein weten. Zij vroegen om 10 procent van de waarde van de vondst, hoewel het Poolse recht bepaalt dat eigendom, gevonden op nationaal territorium, tot de staat behoort.

De vice-minister van cultuur Piotr Żuchowski schreef op vrijdag dat de eisers theorie gebaseerd is op een ‘sterfbed getuigenis’ van een van de mannen die vermoedelijk 70 jaar geleden geholpen heeft de gepantserde trein te verbergen.

Hoewel grond penetrerende radar (GPR) heeft aangegeven dat er een voertuig op de site in de buurt van Wałbrzych kan zijn, blijven vele stemmen sceptisch, met inbegrip van het hoofd van de Nationale Bank van Polen Marek Belka, die de bewering op woensdag als “een gerucht” verwierp.

Ondertussen, leek de minister van cultuur Małgorzata Omilanowska koud water te gieten over de beweringen van haar eigen adjunct’s bewering dat de vondst 99 procent zeker was, benadrukkend dat ze “vrijheid van meningsuiting” waardeert, maar dat op dit moment de claims onbewezen zijn, en dat de hele zaak draait rond “een legende”.

De plaats ligt op de spoorverbinding tussen Wrocław en Walbrzych, die beide onderdeel waren van Duits grondgebied voorafgaand aan en tijdens de Tweede Wereldoorlog, met respectievelijk de namen Breslau en Waldenburg.

Toen de Duitsers het oprukkende Rode leger aan het einde van de oorlog ontvluchtte, werden talloze kostbaarheden -velen van hen geplunderd – verplaatst van in Duitsland en Nazi-bezet Europa.

De Sovjets nam Waldenburg (Wałbrzych) op 8 mei 1945 in. Poolse grenzen werden naar het westen verplaatst – als definitief twee maanden later op de Conferentie van Potsdam – en de stad werd Pools.

Bron: IAR

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl