De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Concurrerende claims voor ‘Nazi-goud trein’

Het Joodse Wereldcongres en een Russische advocaat behoren tot de meest recente stemmen die vragen hebben opgeworpen over de teruggave van eigendom van een vermeende nazi Duitse trein die misschien gelokaliseerd werd ondergronds in de buurt van Wałbrzych, zuidwest Polen.
Wałbrzych

Wałbrzych, residentiële tuinen kasteel Książ, ligt hier de trein onder – auteur Barbara Maliszewska / CC BY-SA 3.0 pl

“In de mate dat alle items die nu ontdekt worden in Polen gestolen kunnen zijn van Joden voordat zij de dood in werden gezonden …..is het essentieel dat elke maatregel wordt genomen om het eigendom naar de rechtmatige eigenaren of aan hun erfgenamen te doen terugkeren,” schetste Robert Singer, hoofd van het World Jewish Congress, in een verklaring die afgelegd werd in New York.

“Wij hopen ten zeerste dat de Poolse autoriteiten de passende maatregelen zullen nemen in dat opzicht,” voegde hij toe.

Ondertussen, werd de Russische advocaat Mikhail Joffe geciteerd door de Russische media als benadrukkend dat “als het eigendom is weggenomen van grondgebied, met inbegrip van de USSR, moet de lading, overeenkomstig het internationale recht, worden doorgegeven aan de Russische zijde.”

Op vrijdag, beweerde de Poolse plaatsvervangende minister van cultuur Piotr Żuchowski dat grondpenetrerende radar (GPR) had aangegeven dat voor 99 procent de kans bestaat dat een gepantserde nazi-Duitse trein inderdaad is ontdekt.

De locatie werd blijkbaar onthuld tijdens een ‘sterfbed bekentenis’ van een Duitse man die deel nam in het verbergen van de trein 70 jaar geleden.

Een Duitse en een Poolse burger diende in midden augustus claims in betreffende de trein, vragend voor 20% van de waarde van de vondst.

Echter, adjunct minister Żuchowski heeft benadrukt dat volgens Poolse wetten, de vondst tot de Poolse staat behoort.

De Dolnyśląski stad Wałbrzych was onderdeel van Duitsland vóór de Tweede Wereldoorlog met de naam Waldenburg.

In 1943 lanceerde de Duitsers het Project Riese, die de bouw betrok van een reeks van ondergrondse structuren in de nabijheid van de stad.

Toen de Duitsers vluchtte voor het oprukkende Rode leger aan het einde van de oorlog, werden ontelbare waardevolle spullen geëvacueerd van in Duitsland en Nazi bezet Europa.

Verhalen van een trein die in Dolnyśląski verdween – geladen met kostbaarheden – hebben tot vandaag hun ronde gedaan.

De Sovjets namen Waldenburg (Wałbrzych) in op 8 mei 1945, en Polen’s grenzen werden na de oorlog naar het westen verlegd en de stad werd Pools.

Meeste etnische Duitsers werden gedwongen om naar het westen te migreren binnen Duitslands nieuwe grenzen, hoewel sommige in powiat Wałbrzyski bleven.

Schat-jagers hebben in het verleden beweerd de trein te hebben gevonden, maar geen bewijs werd ooit gevonden.

Bron: IAR

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl