De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Astronomen bereiden nacht van vallende sterren voor

Waarnemingsstations in Polen zijn opgesteld voor de jaarlijkse Perseid meteoren regen, met de piek in zichtbaarheid na middernacht van woensdag naar donderdag.
Perseïden

Een veelkleurige Perseid meteoor opvallend aan de hemel rechts van de Melkweg – auteur
Brocken Inaglory / CC BY-SA 3.0

Dit jaar, zijn de condities speciaal gunstig voor de waarnemers, omdat de augustus nachten warm en wolkeloos zijn, en waarnemingen zullen niet gehinderd worden door de maan, die alleen kort voor een paar minuten vóór zonsopgang aan de hemel verschijnt.

“Wat voor ons een vallende ster lijkt te zijn is in feite gewoon een stipje stof, vaak niet groter dan een zandkorrel zand,” merkte Karol Wójcicki uit Warschau van het Copernicus Wetenschappelijk Centrum op, die vanavond tussen 21:00 en 02:00 uur een vallende sterren evenement voor het publiek organiseert.

“Het valt in de aardse atmosfeer en als gevolg van wrijving warmt het op, en gaat branden, en we zien sporen van dit proces in de hemel als een voorbijgaande, snel bewegende flits.”

De meteoren worden trapsgewijs weergegeven uit het sterrenbeeld Perseus, vandaar de naam van Perseïden. Ze worden ook wel ‘de tranen van St. Lawrence’ genoemd, omdat 10 augustus de dag van zijn martelaarschap is.

Meteoren regens vinden plaats, wanneer de aarde, op zijn orbitale pad door de ruimte, botst met komeet of asteroïde deeltjes.

Elk jaar in juli en augustus, ontmoet onze planeet materiaal achtergelaten door de komeet 109P / Swift-Tuttle. De Perseïden meteorenzwerm zal blijven tot 24 augustus, maar vanavond zullen waarnemers de grootste activiteit kunnen zien.

Hoewel groep observaties plaatsvinden in Warschau en op Gdańsk’s Hevelianum centrum, des te verder afgelegen de plaats is des te beter.

“Meteoren activiteit is niet zo zichtbaar in de steden, omdat ze verdwijnen in de gloed van de stad, maar de helderste, meest aantrekkelijke, zijn zeker zichtbaar,” Wojcicki heeft gereageerd.

“Kun je naar het park, zitten op een plein, of omhoog naar een dak of balkon gaan en geduldig staren naar de hemel” voegde hij eraantoe.

Perseid Meteoren regen 2013 by Jeff Sullivan [prachtige beelden]

Bron:: PAP

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl