De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

President Komorowski tekent IVF wetsvoorstel

President Bronisław Komorowski heeft een wetsvoorstel ondertekend, dat overheidsfinanciering voor IVF behandeling regelt, hoewel één aspect zal worden verwezen naar ‘s lands constitutioneel hof.
HHHHHHHH

President Komorowski ondertekend document – foto Auteur Marcin Kamiński

“Dit wetsvoorstel is op gewacht met hoop door vele Polen,” zei Komorowski.

“Dat is de reden waarom ik het getekend heb.”

Het wetsvoorstel, dat op 25 juni werd aangenomen in het Lagerhuis van het Poolse Parlement, en op 10 juli door de Senaat, heeft grote verdeeldheid bewezen.

De conservatieve oppositiepartij Wet en Rechtvaardigheid hebben zich botweg verzet tegen het het wetsvoorstel, evenals de rooms-katholieke kerk.

De wetgeving voorziet in de IVF-behandeling voor onvruchtbare paren, zowel getrouwd of samenwonend, die alle andere methodes van behandeling over een periode van 12 maanden hebben uitgeprobeerd.

Embryo’s in staat zich te ontwikkelen mogen niet worden vernietigd.

De wetgeving volgt een proef IVF programma dat in juli 2013 geïntroduceerd werd. Dit gebeurde via een lacune in de wet waardoor IVF als een gewone medische procedure geclassificeerd werd zoals een tonsillectomie. Meer dan 2000 baby’s zijn tot nu toe als gevolg van het programma geboren.

Constitutioneel Hof

Als gevolg van president Komorowski’s interventie, zal het Grondwettelijk Hof een aspect van de wetgeving overgen, het aspect betreffende potentiële donoren van geslachtscellen (volwassen seksuele reproductieve cellen, bijvoorbeeld sperma of eieren).

Onder de voorwaarden van de wetgeving, mogen minderjarigen en mensen die geclassificeerd kunnen worden als arbeidsongeschikt (zoals leukemie patiënten) theoretisch donor worden donoren. Intensieve behandeling van leukemie kan een belemmering vormen voor een patiënt’s te creëren. Dus doneren voordat het te laat is kan het voortbestaan van de gezonde gameten verzekeren.

Het Grondwettelijk Hof zal nu echter analyseren of een dergelijke situatie overeenkomt met het Poolse recht, als een donor mogelijk niet in staat is om een geïnformeerd besluit over de donatie te verzekeren.

Bron: The News.pl (English version)

All photos and texts on this website are copyrighted.
Unauthorized use without permission of the Author or Administrator, will be punished by international law
Copyright © 2004 - 2018 All Rights Reserved Polenforum.nl