Polen’s regerende partij kan er op aandringen dat procureur generaal Andrzej Seremet uit zijn ambt gezet wordt nadat een lek uit zijn kantoor een golf van gedwongen ontslagen veroorzaakte in de regering over een 2014 afluisteren affaire.
Hoewel senior coalitiepartner Burger Platform kritiek heeft geuit op de procureur-generaal voor het niet in staat zijn, de bestanden goed te beheren, bestanden die vertrouwelijk moesten blijven omdat het onderzoek nog gaande is, zou een tweederde meerderheid in het Parlement noodzakelijk zijn om Seremet te onttronen.
Anderzijds zou ten minste de helft van alle momenteel dienende Parlementsleden aanwezig moeten zijn om de stemming geldig te laten zijn.
Ondertussen, heeft oppositiepartij Wet en Rechtvaardigheid reeds bevestigd tegen een eventueel ontslag van de procureur-generaal te zijn.
Seremet’s kantoor was in het midden van haar onderzoek naar het illegale aftappen van Poolse hoogwaardigheidsbekleders toen delen van documenten van het onderzoek werden gepubliceerd door blogger en zakenman Zbigniew Stonoga.
Voorafgaand aan het onderzoek veroorzaakte fragmenten uit de opnames furore in de zomer van 2014, toen het Poolse weekblad Wprost een serie publiceerde.
Nieuw gelekt materiaal veroorzaakte een golf van aftreden, met inbegrip van drie ministers.
Hoewel premier Ewa Kopacz zich aan de kiezers heeft verontschuldigd voor controversiele en soms vulgaire opmerkingen door ministers en ambtenaren in de tapes, heeft zij ook gezegd dat het lek zelf de autoriteit van de procureur-generaal in het gedrang brengt.
“Het ondermijnt het vertrouwen op een bepaalde manier voor een dergelijke instelling, die is gebaseerd op vertrouwen van het publiek,” zei Kopacz na het lek.
Ongeacht of er een stemming komt, Andrzej Seremet zal volgens de planning zijn termijn van zes jaar in ambt in maart 2016 voltooien.
Blogger Zbigniew Stonoga beweerde eerder deze week in een interview met de Poolse Radio dat veel leden van het personeel van het kantoor van de procureur generaal “woedend” zijn geweest in de afgelopen maanden omdat het hen niet was toegestaan “normaal” aan de zaak te werken.
Stonoga zei dat het lek “zeker voorkomt dat deze kwestie verder onder het tapijt wordt geveegd.”