De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Hof bevestigt vonnis tegen Staat van Beleg architect Kiszczak

Een Hof in Warschau heeft een beroep verworpen van de voormalig minister van binnenlandse zaken Czesław Kiszczak, die in 2012 een 2 jaar voorwaardelijke straf kreeg als een van de architecten van Staat van Beleg in 1981.

De beslissing van het Hof van beroep in Warschau is bindend voor de nu 89 jaar oude communistische veteraan.

Kiszczak was een van verschillende verdachten in de zaak, hoewel de belangrijkste verdachte generaal Wojciech Jaruzelski (overleden mei 2014) in 2011 was uitgesloten, vanwege zijn zwakke gezondheid.

De oorspronkelijke uitspraak van 2012 stelde dat Kiszczak deel uitmaakte van een “criminele organisatie” die illegaal een Staat van Beleg opgelegde in een poging om de solidariteit vakbond te verpletteren.

Advocaten voor de verdediging hadden betoogd dat het hardhandig optreden was gelanceerd omdat men de dreiging van een door Moskou geleide invasie zag.

Echter, de rechtbank vond dat “er geen direct gevaar was voor een gewapende interventie van de Warschaupact legers.”

Duizenden mensen werden gearresteerd en opgesloten na de het uitroepen van de Staat van Beleg op 13 December 1981. Het hardhandig optreden duurde tot 22 juli 1983, met maximaal 100 dodelijke slachtoffers, onder hen een groep van negen stakende mijnwerkers bij de Wujek Kolenmijn in Katowice, Śląsk, op 16 december 1981

Bron: PAP/IAR

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl