Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Duitsland’s hoogste eer uitgereikt aan Jerzy Buzek

Voormalig President van het Europees Parlement Jerzy Buzek werd maandag gedecoreerd met het Groot Kruis van Verdienste van de Bondsrepubliek.

Buzek, die ook diende als premier van Polen (1997-2001), ontving de onderscheiding op de Duitse ambassade in Warschau.

”Duits-Poolse betrekkingen onder uw hoede als minister-president ontwikkelde zich zeer snel”” merkte ambassadeur Rolf Nikel op.

Ik dank de ambassadeur, zei Buzek dat “als we praten over verzoening, voor mij als een Silezië geborene tijdens de oorlog, zeer in de buurt van de plaats waar het kamp Auschwitz werd gebouwd, ik weet hoe moeilijk dit pad was.”

Hij voegde eraan toe dat de Pools-Duitse verzoening ”buitengewoon is, maar dat je eraan moet werken, want niets is ons ooit voor eens en voor altijd gegeven.”

Dit geldt ook voor de Europese Unie, “waarnaar wij streefden van uit Parijs, via Berlijn naar Warschau.”

Voorafgaand aan de val van het communisme, was Buzek een ingenieur en was hij actief in de solidariteit beweging en dook onder nadat de Staat van Beleg in december 1981 werd afgekondigd.

Na 1989, vervolgde hij zijn ingenieurs carrière bij de Poolse Academie van Wetenschappen en werd in 1997 als parlementariër gekozen, hetzelfde jaar werd hij minister-president. In 2004 werd hij verkozen als Europarlementariër, en hij diende als president van het Europees Parlement vanaf juli 2009 tot en met januari 2012.

Andere buitenlanders die het Groot Kruis van Verdienste hebben ontvangen zijn koningin Elizabeth II en Mikhail Gorbachev

Bron: PAP

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl